szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A török kormány hajlandó helyi népszavazásra bocsátani isztambuli városrendezési tervét, amely ellen az utóbbi hetekben tömegtüntetéseket szerveztek - jelentette be szerdán Ankarában tartott sajtóértekezletén Huseyin Celik, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) elnökhelyettese és szóvivője.

Mindezt azután hozta nyilvánosságra, hogy Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök és a kormányellenes tüntetők egyes "képviselői" megbeszéléseket folytattak Ankarában. A kormányfő egy 11 fős, főként művészekből, egyetemi oktatókból és építészekből álló küldöttséget fogadott az általa vezetett AKP székházában.

A tüntetők közül azonban sokan puszta színjátéknak tartották a találkozót, hangsúlyozva, hogy a Taksim téri megmozdulásokban kulcsszerepet játszó szervezetek egyetlen tagját sem hívták meg a megbeszélésre.

Celik mindenesetre a megbeszélésen kialakult kompromisszumként tüntette fel, hogy a kormány részben engedett, azaz hajlandónak mutatkozik népszavazásra terjeszteni az isztambuli Gezi parkot és a Taksim teret érintő városrendezési tervet. 

A kormány ugyanakkor felszólította a tüntetőket, hogy azonnal hagyják el a parkot. "Azok, akik rossz szándékról tesznek tanúbizonyságot vagy provokatív cselekményeket hajtanak végre, és ott maradnak a parkban, a rendőri erőkkel találják szembe magukat" - hangsúlyozta Huseyin Celik.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!