szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hongkong törvényhozói közül többen jelezték, hogy szívesen meghallgatnák az amerikai PRISM program részleteit is kiszivárogtató Edward Snowdent.

Az amerikai kormány évek óta folytat hackertevékenységet Hongkong és Kína ellen – állítja öles címben csütörtöki címlapján a hongkongi South China Morning Post című lap. A város törvényhozói közül máris többen jelezték, hogy szívesen meghallgatnák az amerikai PRISM program e részleteit is kiszivárogtató Edward Snowdent.

"Szeretném tudni, hogy mennyire kiszolgáltatottak a számítástechnikai rendszereink, kérdéseket tennék fel Snowden úrnak, állításainak bizonyítását kérném" – jelentette ki James To Kun-szun, a helyi törvényhozás tagja.

Snowden a vele készült legfrissebb interjúban dokumentumokat felmutatva azt állította, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) PRISM kódnevű programja kiterjed Hongkong és a szárazföldi Kína lakosaira és intézményeire.

Snowden a közöltek bizonyításaként be is mutatott néhány dokumentumot a vele titkos találkozóhelyen interjút készítő riporternek. Kijelentette, az NSA 2009 óta hekkeli, vagyis töri fel módszeresen a város és Kína számítógépeit. Az iratok között nem voltak olyanok, amelyek azt igazolnák, hogy a tevékenység katonai intézmények ellen irányulna.

Snowden szerint az NSA több mint 61 ezer globálisan végrehajtott hackerműveletből százak irányulnak szárazföldi kínai és hongkongi célpontokra. Ami a várost illeti, azon belül az egyik célpont a hongkongi kínai egyetem, továbbá közhivatalok és diákok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!