szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Twitter mikorblogján szidalmazta a fukusimai lakosokat és a parlament tagjait a japán újjáépítési ügynökség egy magas rangú hivatalnoka, aki a 2011-es atomerőmű-baleset áldozatainak segítéséért felel.

Midzuno Jaszuhisza, egy 45 éves hivatalnok "szélsőbalos csőcseléknek" nevezett egy, a fukusimaiakat képviselő csoportot, és azt írta, hogy egyedül az intelligencia hiánya miatt tudja sajnálni a két éve földrengés, szökőár és atomkatasztrófa által sújtott régió lakosait - jelentette az NHK japán televízió csütörtökön. A hivatalnok emellett "megrögzött hazudozónak" nevezett egyes honatyákat, és "bombázásként" értékelte, amikor kérdést tettek fel neki a parlamentben. Nemoto Takumi újjáépítési miniszter elítélte a tweeteket, bocsánatot kért a történtek miatt, és azt ígérte, hogy meg fogja büntetni a hivatalnokot. 

A tavaly februárban felállított újjáépítési ügynökség munkáját gyakran érik bírálatok a 2011. márciusi hármas katasztrófa által érintett területek helyreállításának lassúsága és átláthatatlansága miatt. A helyzetet jól jellemzi, hogy a Fukusimából és a katasztrófa által érintett további nyolc prefektúrából két éve kitelepített 470 ezer emberből 315 ezren a mai napig átmeneti szállásokon élnek. 

Korábban a japán sajtó több súlyos visszaélésre is fényt derített a régió számára elkülönített 25 ezer milliárd jenes keret felhasználásával kapcsolatban. A kitelepítettek munkához juttatására elkülönített pénzekből egyebek mellett tengeri teknősök számlálását és egy focicsapat népszerűsítését finanszírozták. Az újjáépítési keretből pedig a japán bálnavadász flottára és a katasztrófa sújtotta területtől több ezer kilométerre eső helyek fejlesztésére is jutott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerbiában leállították a külföldiek oltását

Szerbiában leállították a külföldiek oltását

Navracsics a Petry-ügyről: A Herthának kevés köze van a diplomáciához

Navracsics a Petry-ügyről: A Herthának kevés köze van a diplomáciához

Kinyitnak a szerb plázák

Kinyitnak a szerb plázák