szerző:
Csehszlovák Kém
Tetszett a cikk?

Egy rendkívüli akciósorozat, amelyhez hasonló Csehországban és Kelet-Európában sem fordult elő korábban. A cseh rendőrség szervezett bűnözés elleni egységei szerda estétől gyakorlatilag Csehország egész területén kivetették hálójukat. Mi történt pontosan az elmúlt huszonnégy órában? Hol avatkoztak be a detektívek? Ki és mi érdekelte a nyomozókat? Összefoglaljuk az eddigi csehországi eseményeket.

A rendőrségi beavatkozásról szóló első híreket a szélesebb közvélemény csütörtökön röviddel reggel kilenc után, a reggeli kávé mellé kapta meg. Akkor összesen annyiról értesülhettünk a cseh médiából, hogy a rendőrség szervezett bűnözés elleni egysége behatolt a Miniszterelnöki Hivatalba. A hírfolyam felgyorsult, hamar kiderült: az akciósorozat már szerda este megkezdődött. Janoušek és Rittiga befolyásos prágai vállalkozók otthonában jelentek meg a rendőri egységek. Az igazi politikai bomba csak ezután robbant. Fél tíz után néhány perccel jelentek meg az első letartóztatottak nevei: Jana Nagyová, a miniszterelnök jobb keze, ráadásnak két kormánypárti (ODS) politikus: Ivan Fuksa és Petr Tluchoř.

Fél tizenegyet mutatott az óra, amikor a rendőrség behatol Ivo Rittiga, Vršovice és Vinohrady kerületek határán álló, fényűző villájába. Még délelőtt tizenegy előtt járunk, de a nyomozók már a prágai városházán járnak. A rendőröket elsősorban a befektetési osztály iratai érdeklik, ahol olyan dokumentumokat keresnek, amelyek a főváros és Roman Janoušek vállalkozó-lobbista kapcsolatára utalnak. A szervek konkrétan tizenöt építőipari ügyben keresnek dokumentumokat, például a Karlín-Libeň városrészek árvízvédelmi beruházásai vagy a Strahov-alagút 2. szakaszának építése.

Petr Necas
©

A váratlan és nagyszabású intervenció – ahogy a cseh rendőrség nevezte akciójukat – valósággal megbénította a politikusokat. Délelőtt tizenegy óráig kellett várni az első politikai visszhangra, ekkor szólalt fel a parlamentben a kommunista párt nevében Vojtěch Filip (KSČM), aki magyarázatot kért a kormánypártoktól a nagyarányú beavatkozásról, amiről egyébként a parlamenti képviselők csak a médiából értesülhettek.

A parlamentben ekkor már nagyon kevesen tartózkodtak, lehetetlen volt megtartani az interpellációkat is. Nem volt már a parlament épületében Petr Nečas miniszterelnök sem: senki nem tudta, hol tartózkodik. A médiában lábra kapott álinformációt, miszerint Nečas kórházban van, később a rendőrség és az érintett is cáfolta. Korábban ugyanis egy bulvárlap azt állította, hogy Nečas szerdáról csütörtökre virradóra, a hosszú éjszaka után összeomlott, de orvosai tanácsára otthon maradhatott.

Fél egyig kellett várni, hogy a kormánytól megszólaljon valaki, a kormánykoalíció második legnagyobb pártja, a liberális TOP09 párt óvatosan bíráló hangon szólalt meg: amennyiben megerősítik a miniszterelnök legközelebbi munkatársa körüli alapvető gyanút, ez a miniszterelnök számára automatikusan a történet végét jelenti. A fél háromkor megtartott rendkívüli sajtótájékoztató azonban nem hozott újdonságot: a rendőrségi szóvivő előre bejelentette, kérdések nem lesznek, és mindössze néhány mondatot mondott a beavatkozó erők nagyságáról, illetve a beavatkozás helyszíneiről.

Itt avatkozott be a rendőrség Csehországban:


Kde zasahoval ÚOOZ? nagyobb térképen való megjelenítése

A rendőri sajtótájékoztatóval nagyjából egyidőben röppent fel az újabb letartóztatás híre: bilincs kattant Lubomír Poul a Kormányhivatal vezetőjének kezén is, a Pravda napilap információ szerint felkészül: Milan Kovanda, aki a már letartóztatott Páleník közeli munkatársa, később helyettese volt, és régóta ismerték egymást még a katonai szolgálat idejéből is.

Az újabb rendkívüli sajtótájékoztatót délután háromnegyed ötre ígérték, amely tízperces késéssel kezdődött meg: az elveszettnek hitt Petr Nečas hirtelen mégis előkerült, feszült mosollyal az arcán tért vissza a cseh belpolitika színpadára. Rövid, rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte: egész nap dolgozott, és tájékozódni próbált. Posztjáról nem mond le, és várja a bűnüldöző hatóságok részletes indoklását a letartóztatásokkal kapcsolatban. Cáfolta a megromlott egészségügyi állapotáról szóló híreket. Kijelentette: nincs olyan információ birtokában, amely kollégái büntethetőségét alátámasztaná, így ő sem feltételezi, hogy bűncselekményt követtek volna el.

Nečas szerint a kormányhivatalban történt rendőri vizsgálódásnak és letartóztatásoknak nincs köze a prágai városházán és más intézményekben végrehajtott intézkedésekhez. Közölte: a kormányhivatal munkatársainak letartóztatása a Katonai Hírszerzés és a még 2012 novemberében lemondott három ODS-es politikus között fennálló kommunikációval lehet összefüggésben. 

Még csütörtök este a cseh hírtelevízióban egy politikai elemző úgy vélte, abszolút érthetetlen a kormányfő ez irányú sugalmazása, ha a Katonai Hírszerzés és parlamenti képviselők között bármilyen visszaélésre gyanút adó együttműködés volt, ha ez így van, akkor ez még nagyobb botrány lehet, mint az állítólagos korrupciós vádak. Az elemző szerint amennyiben volt ilyen kapcsolat, a kormányfőnek erről tudnia kellett, és kötelessége lett volna beszámolni.

Ki kicsoda a Nečas által sugalmazott kapcsolati hálóban?

Ivan Fuksa 2007 és 2010 között Miroslav Kalousek jelenlegi pénzügyminiszter helyettese, 2010 május után földművelésügyi miniszternek nevezték ki, a posztot 2011 októberig töltötte be. A médiában már akkor felröppentek olyan hírek, hogy távozása összefüggésben állhat a Petr Tluchoř vezette, az ODS-en belüli, Nečas-ellenes csoporttal.

 

Fuksa meglehetősen érdekes pályaívet futott be az elmúlt évben: azok közé a kormánypárti képviselők közé tartozott, akik részt vettek a legutolsó nagyobb megszorító csomag összeállításában, végül annak elfogadása után, lemondott képviselői mandátumáról. Tavaly novemberében mindenki meglepetésére az ODS kongresszusán jelöltette magát az elnöki pozícióra – Nečas ellenében: meg is szerezte a küldöttek majd egyharmadának támogatását. 2013 januárban aztán átült az Aeroholding, cseh állami légitársaság elnökségébe. Később még kormánypárti politikusok is elismerték, hogy a légitársaságban betöltött pozíciót jutalomként kapta, hogy távozott a parlamentből, és nem nehezíti tovább a kormány létezését.

 

Jana Nagyová, az egykori professzionális könyvelőnő, a Honvédelmi Minisztériumban eltöltött hathónapos közjátékkal gyakorlatilag azonnal a Miniszterelnöki Hivatal élére került, miután 2010 nyarán Nečas kormányt alakíthatott. A cseh média évek óta Nagyová állítólagos, a miniszterelnökre tett nagy befolyását kritizálja. Rossz nyelvek szerint befolyásolta Nečast a Cseh Televízió új elnökének kinevezésében és a Cseh Állami Erdészet bizottságába is beverekedte magát, hogy irányítani tudja az intézmény új vezetésének kiválasztását. Legutóbb Nagyová magas jutalékának kiszivárgása okozott kisebbfajta politikai botrányt, de Nečas az ügyet egyszerűen politikai támadásnak nevezte.

A Szlovákiában született Ondrej Páleník hivatásos katonaként sok helyen járt a világban, 2007-től a Katonai Hírszerzés igazgatója. Tavaly a Nečas-kormány Páleníket visszahívta az igazgatói posztból, amelyet egyébként ő töltött be leghosszabb ideig Csehországban a rendszerváltás óta eltelt időben. Pletykák szerint a lemondatás oka az lehetett, hogy Páleník meglehetősen közeli kapcsolatba került Martin Barták, egykori honvédelmi miniszterrel, akit korábban már gyanús körülmények között lebonyolított katonai megrendelésekkel vádoltak. Eközben Páleníket kinevezték a Stratégiai Alapok élére, idén pedig már, mint potenciális honvédelmi miniszterként merült fel a neve.

 

Petr Tluchoř, ügyvéd még 2011 nyarán keveredett botrányba: az ellenzéki pártok megvádolták, hogy az ODS-en belül puccsra készült, Tluchoř ezt tagadta. Tavaly már mint Nečas miniszterelnök egyik párton belüli, fő bírálójaként exponálta magát, parlamenti mandátumáról, Fuksához hasonlóan, 2012 novemberében mondott le, mert nem értett egyet a kormány megszorító csomagjával. Távozása után sokan azt beszélték, hogy valamelyik állami vagy félállami nagyvállalatnál folytatja tovább, de Tluchoř elutasította a feltételezéseket mondván, tanácsadóként dolgozik tovább.

Egy órával később a kisebbik koalíciós partner is sajtótájékoztatót tartott: a TOP09 súlyosnak ítélte a kialakult helyzetet, de ameddig nem kapnak teljes körű, részletes tájékoztatást az ügyben a párt és képviselői megőrzik nyugalmukat. Karel Schwarzenberg, a TOP09 elnöke ugyanakkor megjegyezte: Csehország a demokrácia útján válaszúthoz érkezett. Röviddel a sajtótájékoztató után a miniszterelnök összehívta a Nemzetbizottsági Tanácsot, amelyre már nem tudott mindenki elmenni: Lubomir Poul és Ondřej Páleník addigra már rendőri őrizetbe került.

Ivo Ištvan, olomouci főügyész csütörtök este azt nyilatkozta a hírtévének, hogy miután befejezték a kihallgatásokat a főügyész hatásköre lesz, hogy vádemelést javasol-e, illetve meghosszabbítják-e az őrizetbe vételt. Péntek reggeli hírek szerint hét letartóztatott ellen biztosan vádat emelnek, az olomouci ügyészség péntek délelőttre ígért sajtótájékoztatóján ismerteti a vádakat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!