szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kirúgták az ausztrál Fairfax Rádió műsorvezetőjét, mert élő adásban azt kérdezte az ausztrál miniszterelnöktől: igaz-e, hogy meleg az élettársa. A rádióállomás bocsánatot kért a „tiszteletlen” kérdésért – írja a BBC Online.

Julia Gillard a rádió vendége volt csütörtökön, az élő interjúban Howard Sattler szegezte neki a kérdést. Az ausztrál miniszterelnök hét éve van együtt Tim Mathiesonnal. A rádiós műsorvezető azért vetette fel, hogy a férfi meleg-e, mert korábban fodrászként dolgozott.

A kormányfő mosolyogva válaszolt, és abszurd általánosításnak nevezte Sattler felvetését.

A kérdés a műsorvezető állásába került: előbb felfüggesztették a munkavégzés alól, végül ki is rúgták a rádiótól – olvasható a cikkben.

Ausztrália szexuális diszkriminációval foglalkozó biztosa, Elizabeth Broderick az esettel kapcsolatban az ABC-nek azt mondta: sok, közfeladatot ellátó nő szembesül lealacsonyító bánásmóddal, szexista és támadó kérdésekkel. Ennek szerinte véget kell vetni, mert szükség van arra, hogy a nők közfeladatokat lássanak el, de eltántorítja őket az, amit látnak.

Julia Gillard hasonlóan nyilatkozott pénteken. Azt mondta: a nőknek érezniük kell, hogy részt tudnak venni a közéletben, és fontos, hogy ne kelljen szembesülniük olyan kérdésekkel, mint amilyennel ő is szembesült csütörtökön.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!