szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenötezren tüntettek vasárnap Szófiában a bolgár belügyminisztérium szerint a kormány lemondását és új választásokat követelve.

Az ország más nagyobb városaiban is kormányellenes tüntetéseket tartottak, amelyek keretében Plovdivban 3 ezren, Várnában pedig 2 ezren vettek részt a városközpontokban tartott tiltakozó akciókban. Szófiában a nemzetgyűlés épületénél összegyűlt tüntetők maffiavádakkal illették a május 12-i választások nyomán megalakult kormányt, amely a szocialisták és a török kisebbség képviselőiből jött létre, és új választások kiírását követelték.

Plamen  Oresarszki miniszterelnök írásbeli állásfoglalásban utasította vissza, hogy lemondjon tisztségéről. Úgy fogalmazott, hogy a lemondás ugyan könnyű személyi megoldás lehetne, de végtelenül felelőtlen is az újabb destabilizáció veszélye miatt, és arra figyelmeztetett, hogy Bulgária euromilliárdokat veszíthetne az EU támogatási alapjaiból.

A független pénzügyi szakértőből lett kormányfő hétfőre a miniszterelnöki hivatalába kérette a tiltakozók képviselőit, és bejelentette, hogy új személyt keres a bolgár nemzetbiztonsági ügynökség élére, mert a választottja társadalmilag elfogadhatatlannak bizonyult.

Bulgáriában pénteken kezdődtek a tiltakozások, amikor kiderült, hogy Deljan Peevszki médiamogul került a bolgár nemzetbiztonsági ügynökség (DANSZ) élére. A tiltakozások hatására a kinevezése után egy nappal le is mondott a  titkosszolgálati vezetői posztról a vitatott személyiségű Peevszki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!