szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be kedden Berlinben Barack Obama amerikai elnök látogatása miatt.

Barack Obama és családja kedd este érkezik a német fővárosba, ahol 25 órát és 40 percet töltenek el. A látogatás előkészítésében háromezer rendőr vett részt. Szerdán nyolcezer rendőr ügyel majd az elnök hivatalos és családja szabadidős programjainak biztonságára.

Az elnöki gép a Tegel repülőtéren landol. A csaknem 100 járműből álló elnöki konvoj előre be nem jelentett útvonalon jut el a szálláshoz, a Potsdamer Platzon álló Ritz Carlton Hotelhez. A rendőrök a reptérről a hotelhez vezető valamennyi út mentén harmincméteres körzetben eltávolították az utcai hulladékgyűjtő edényeket, és leplombálták a csatornafedeleket.

Obama 2008-ból ismeri a szállodát, amikor elnökjelölt-aspiránsként járt Berlinben, és ugyan a Hotel Adlonban szállt meg, de felkereste a Ritz Carlton edzőtermét, amellyel nagyon elégedett volt. Az újabb látogatás előkészítésekor ragaszkodott ahhoz, hogy ebben a szállodában helyezzék el, amit a német biztonsági szolgálatok elleneztek, és a város nyugati központjában lévő Intercontinentalt ajánlották, mert az a legbiztonságosabb, de végül meg kellett hajolniuk az elnöki akarat előtt.

Barack Obama Berlinben is a Beast (vadállat) nevet viselő páncélozott Cadillacjével közlekedik. A limuzin a szálloda mélygarázsába hajt majd, ahonnan az elnök és családja a raktáron és a konyhán keresztül jut majd el a szállásra, amely valójában egy szálloda a szállodában. A neve Ritz Carlton Club, exkluzív lakosztályokból áll, amelyek két emeletet foglalnak el a hotelben.

Az elnöki család érkezése miatt kedd este lezárják Berlin légterét. A Potsdamer Platz környékét már kedd délután lezárták. Több vendéglőnek csütörtökig kényszerszünetet kell tartania. Szerdán szinte a teljes városközpontot lezárják, még a sétahajók sem járhatnak a Spree folyón, és nem jár majd a főpályaudvar és a Brandenburgi kapu között közlekedő U55-ös metró. 

Az Obama-család szerdán a város egymástól távol eső pontjait keresi fel, Michelle Obama és az elnöki pár gyermekei megnézik például a kelet-berlini Friedrichshain kerületben lévő East Side Galleryt, a berlini fal leghosszabb megmaradt szakaszát, ahonnan a nyugat-berlini Wedding kerület és a belváros határához, a fal áldozatainak tiszteletére felállított emlékműhöz utaznak. Közben az elnök először Joachim Gauck német államfőnél tesz látogatást, majd a kancellári hivatalba megy tárgyalni Angela Merkellel. Az elnöki család közlekedése miatt lezárt utcákról még a lelakatolt kerékpárokat is elviszik a hatóságok, az utak mentén lakóknak pedig egész nap zárva kell tartaniuk az ablakokat.

Barack Obama 2008-ban csaknem 200 ezer ember előtt szónokolt Berlinben. Első elnöki látogatása során biztonsági okokból nem tartanak tömegrendezvényt. Obama ezúttal a Brandenburgi kapunál mond beszédet, az eseményre hatezer embert hívtak meg. Mindenki másnak a televíziós közvetítés marad, de a németek várhatóan ezt a kellemetlenséget is megbocsátják az amerikai elnöknek, aki a legutóbbi felmérések alapján a németek csaknem 80 százaléka szerint jól végzi a munkáját.

A látogatás egyetlen estéjén nincs előre bejelentett programja az Obama-családnak. A Bild című lap szerint elképzelhető, hogy találkoznak majd az elnök kenyai féltestvérével, Auma Obamával, aki Németországban doktorált szociológiából és gyakran jár az országban. A berlini Der Tagesspiegel arra hívta fel a figyelmet, hogy a városban van Barack Obama két barátja, az elnöki tanácsadói címmel is rendelkező Jon Bon Jovi, aki kedden lép fel zenekarával a Waldbühne szabadtéri színpadon, és George Clooney, aki hónapok óta a német fővárosban forgat, az elnöki családnak így biztosan lesz kivel eltölteni a kedd estét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!