szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Meghallgatták a kongresszusban a Snowden-ügyben az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség igazgatóját. Az igazgató úgy érvelt a titkos adatgyűjtésről szóló kiszivárogtatás ellen, hogy újabb tervezett terrorcselekményt említett, amelyet a kémkedéssel sikerült megelőzni. A hírszerző szolgálatok hamarosan nyilvánosságra hozzák a mintegy 50 meghiúsított terrorcselekmény részleteit, valamint azt is, hogy ezek közül pontosan hányat sikerült Európában megakadályozni.

Világszerte mintegy félszáz terrortámadást sikerült megakadályozni az átfogó titkos adatmegfigyelésnek köszönhetően, közülük egy a New York-i tőzsde ellen irányult – jelentette ki keddi kongresszusi meghallgatásán az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatója.

Védik a titkos adatgyűjtést

Az NSA tevékenységét irányító Keith Alexander tábornok hangsúlyozta, hogy a közelmúltban leleplezett két program kulcsfontosságú a terrorizmus elleni küzdelemben. Az egyik program keretében az amerikai telefonhívás-listákat elemzik, a másik pedig az Egyesült Államokban található internetszerverekre támaszkodva a terroristagyanús külföldiek ellen irányul.

Alexander, aki az amerikai igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetőivel együtt jelent meg a képviselőház hírszerzési bizottságának meghallgatásán, kijelentette, hogy Edward Snowden kiszivárogtatásai "visszafordíthatatlan és jelentős kárt" okoztak az Egyesült Államoknak, és aláaknázták az ország és szövetségeseinek viszonyát.

Sean Joyce, az FBI igazgatóhelyettese egyetlen szóval válaszolt arra, hogy mi vár Snowdenre: igazságszolgáltatás. Alexander elmondta, hogy a kiszivárogtató egy másik cég alkalmazásában már 12 hónapja dolgozott az NSA hawaii kirendeltségén, amikor a Booz Allen Hamilton munkatársa lett, és ebben az új minőségében további 3 hónapot töltött az intézményben.

Meghiúsított merényletek

Hírszerzési tisztviselők a múlt héten arról beszéltek, hogy a megfigyelés révén a New York-i metró, valamint a Mohamed-karikatúrákat közlő dán lap kiadója elleni támadásokat sikerült megakadályozni. Alexander és Joyce kedden két újabb meghiúsított merényletről beszélt, amelyek közül az egyik a Wall Street ellen irányult.

Joyce elmondta, hogy az NSA kapcsolatot fedezett fel egy jemeni szélsőséges és egy, a Missouri állambeli Kansas Cityben élő személy között, akik robbantást akartak végrehajtani a New York-i tőzsdén. 2007-ben emellett az Egyesült Államokban letartóztattak egy terroristákat finanszírozó pénzembert, aki egy szélsőséges szomáliai csoportot hívott rendszeresen.

Nyilvánosságra hozzák a terrorlistát

Alexander megígérte, hogy a hírszerző szolgálatok hamarosan nyilvánosságra hozzák a mintegy 50 meghiúsított terrorcselekmény részleteit, valamint azt is, hogy ezek közül pontosan hányat sikerült Európában megakadályozni. A tábornok szerint a zátonyra futtatott merénylettervek 90 százalékát az internetes megfigyelés révén sikerült leleplezni, és a kitervelt támadások alig több mint 10 százaléka esetében állt fenn amerikai kapcsolat is. Utóbbiakra a híváslisták révén sikerült rátalálni.

Alexander tábornok és Chris Iglis, az NSA igazgatóhelyettese elmondta, hogy az ügynökségnél mindössze tíz olyan tisztségviselő van, aki dönthet arról, hogy egy amerikai állampolgárra vonatkozó adat kiszolgáltatható-e az FBI-nak. Ezt csak annak mérlegelése után teszik meg, hogy ez a lépés feltétlenül szükséges-e egy terrorelhárítási feladat megoldásához. Amennyiben azt nem találják ilyen jellegűnek, akkor az információt meg kell semmisíteni.

A képviselőházi bizottság tagjai támogató megjegyzéseket fűztek a meghallgatáson elhangzó vallomásokhoz.

Barack Obama elnök, aki a G8-csoport észak-írországi csúcstalálkozóján vett részt, egy hétfői interjújában védelmébe vette az adatforgalmat megfigyelő programokat, s azokat a titkos engedélyeztetési eljárás ellenére is átláthatónak nevezte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ellopták Dariust, a világ legnagyobb nyulát

Ellopták Dariust, a világ legnagyobb nyulát

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

J. K. Rowling új gyerekkönyvet írt

J. K. Rowling új gyerekkönyvet írt