szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb három feltételezett radikális iszlamistát vett őrizetbe a francia rendőrség az ország déli részén - jelentette be kedden a belügyminiszter.

Manuel Valls azt is elmondta, hogy a hétfőn Párizs környékén letartóztatott hat gyanúsított "különösen veszélyes". Kedden reggel három olyan embert vettek őrizetbe, akiket a titkosszolgálatok egy ideje megfigyeltek, miután a dzsihádizmus (iszlám szent háború) híveihez tartoznak - közölte a belügyminiszter a főváros közeli Cannes-Ecluse-ben, ahol a rendőrtiszti főiskolán tett látogatást. 

Rendőrségi források elmondták, hogy egy házaspárról és egy férfiról van szó. A férfit valószínűleg hamarosan szabadon engedik. A gyanú szerint kapcsolatban álltak egy aktivistákat külföldre toborzó szervezettel, illetve annak tevékenységét finanszírozták. Ez utóbbi ügy független a hétfői terrorellenes razziától, amelynek keretében letartóztatták Párizs közelében egy feltételezett terroristacsoport hat tagját. Ezek a személyek a belügyminiszter szerint "különösen veszélyesek, és feltehetően részt vettek egy rablásban". 

A 22 és 38 év közötti gyanúsítottak egyike benini illetőségű, négyen franciák, a hatodik pedig Comore-szigeteki állampolgár. A francia rendőrség valamennyiüket ismerte már súlyos köztörvényes bűncselekmények (főleg fegyveres rablások) elkövetése kapcsán, de azt gyanítják, hogy most Franciaországban élő vagy tartózkodó, közismert személyek ellen készültek merényletekre. Áprilisban ők raboltak ki egy bankfiókot Párizs egyik külvárosában, és feltehetően további fegyveres bűncselekményekre is készültek. 

A keddi három letartóztatással együtt 48-ra emelkedett idén a terrorelhárítók által kezdeményezett előállítások száma. Közülük 17 személyt tartanak fogva. Tavaly összesen 78 gyanúsítottat állítottak elő terrorizmussal kapcsolatos ügyek miatt, közülük 21-en kerültek börtönbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kádár János, cenzúrázva: „Útvesztés történt” - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 2.rész

Kádár János, cenzúrázva: „Útvesztés történt” - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 2.rész

Legyőzi az Apple az AMD-t és az Nvidiát?

Legyőzi az Apple az AMD-t és az Nvidiát?

Figyelmeztet a Nébih: Ne vegyen be senki állatgyógyszert a koronavírus ellen

Figyelmeztet a Nébih: Ne vegyen be senki állatgyógyszert a koronavírus ellen