szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Thabo Makgoba fokvárosi érsek "tökéletes búcsúzásért" imádkozott a 94 éves dél-afrikai politikus halálos ágyánál.

Nelson Mandela volt dél-afrikai államfő betegágyánál imádkozott kedd este Thabo Makgoba fokvárosi érsek.

Az apartheid elleni harc 94 éves hősének állapota továbbra is válságos. Pretoriai betegágyánál tartózkodik felesége, Graca Machel és a népes család több más tagja.

A rokonság egy része ugyanakkor kedd esti hírügynökségi jelentések szerint Qunu faluban gyűlt össze, ahol Mandela a gyermekkorát töltötte, és amelyről korábban közölte, hogy halála után az ottani temetőben szeretne nyugodni. 

Az apartheidrendszer megszüntetésében játszott vezető szerepéért Nobel-békedíjjal kitüntetett dél-afrikai exállamfőt (aki régebben 27 évet börtönben töltött) június 8-án vitték a pretoriai kórházba kiújult tüdőfertőzése miatt, és intenzív osztályon ápolják. Állapota múlt vasárnap jelentősen romlott, válságosra fordult, és – mint az elnöki hivatal kedden közölte – azóta sem javult. 

Makgoba érsek, a dél-afrikai anglikán egyház vezetője már vasárnap arra kérte az ország lakosságát, hogy készüljön fel a legrosszabbra. Az AFP hírügynökség jelentése szerint keddi imájában "tökéletes búcsúzásért" folyamodott Mandela számára.

A volt államfő számára folyamatosan érkeznek a támogató, erőt kívánó üzenetek a világ minden részéből. Dél-Afrikába látogat a hét végén Barack Obama amerikai elnök is, de Mandela állapota miatt – eredeti terveivel ellentétben – várhatóan nem tud találkozni a Nobel-békedíjas politikussal.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megérkezett hozzánk a hátsókerék-hajtású új Skoda, az elektromos Enyaq

Megérkezett hozzánk a hátsókerék-hajtású új Skoda, az elektromos Enyaq

Új funkciót kap a Google Térkép, segíthet a helyi vállalkozásoknak

Új funkciót kap a Google Térkép, segíthet a helyi vállalkozásoknak

Intelligens kapcsolók nélkül nincs okosotthon

Intelligens kapcsolók nélkül nincs okosotthon