szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vádat emeltek szerdán Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt volt elnöke ellen tudatmódosító szer hatása alatt elkövetett veszélyeztetés miatt - adta hírül a Hírek.sk szlovákiai híroldal.

„A Csacai (Čadca) Járási Ügyészség ügyésze vádat emelt a tudatmódosító szer hatása alatt elkövetett veszélyeztetéssel gyanúsított Ján Slota ellen” – közölte Milan Cisarik, a Zsolnai Kerületi Ügyészség szóvivője a Hírek.sk szerint. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) volt vezérének ügyében a Csacai Járásbíróság dönt majd. Amennyiben Slota bűnössége bebizonyosodik, a taláros testület akár egy év szabadságvesztéssel, pénzbírsággal vagy a vezetéstől való eltiltással sújthatja – magyarázta a szóvivő.

A májusban ittas vezetés gyanúja miatt tartóztatták le a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) volt elnökét. A szélsőséges kijelentéseiről, köztük ismétlődő magyarellenes kirohanásairól ismert szlovák politikusra a szlovák jogszabályok szerint ittas vezetés miatt akár egy év letöltendő szabadságvesztés is kiróható. 

Ján Slotát május 9-én tartóztatták le a rendőrök az észak-szlovákiai Csacán (Čadca) azt követően, hogy egy közúti ellenőrzés során nem állt meg a hatósági felszólításra, majd - miután a rendőrök rövid üldözés után megállították -, elutasította az alkoholtesztet. A szlovák politikus, miután néhány órával később szabadlábra helyezték, az esetről beszámoló szlovák hírportál kérdésére, hogy miért vezetett ittasan, azt mondta: úgy hiszi tévedésről van szó, és azt gondolja, hogy nem ittas. 

Ján Slotát, az SNS volt elnökét, későbbi tiszteletbeli elnökét, alig néhány héttel az incidens előtt zárta ki soraiból volt pártja, arra hivatkozva, hogy pártelnökként nem kezelte kellő gondossággal az SNS vagyonát. 

A pozsonyi sajtó az elmúlt évek során több alkalommal is beszámolt Ján Slota alkoholos befolyásoltság alatti incidenseiről. A volt pártelnök magyar- és romaellenes kirohanásaival és egyéb sértő megjegyzéseivel a múltban már többször is foglalkozott a média. Ezek közül a legismertebbek közé tartozik, amikor az SNS gyűlésén 1999-ben Ján Slota azt mondta: tankokba ülnek és úgy teszik a földdel egyenlővé Budapestet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Észak-Macedónia miniszterelnöke legális füvezéssel hozna turistákat

Észak-Macedónia miniszterelnöke legális füvezéssel hozna turistákat

Egy sofőr képes volt az M3 metrópótló előtt büntetőfékezni – videó

Egy sofőr képes volt az M3 metrópótló előtt büntetőfékezni – videó

Indul az alku az európai minimálbérről, kérdés, hogy nálunk ez mekkora emelést hozhat

Indul az alku az európai minimálbérről, kérdés, hogy nálunk ez mekkora emelést hozhat