szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése felszólítja az orosz parlament felsőházát, hogy utasítsa el a "nem hagyományos szexuális kapcsolatoknak a kiskorúak körében való propagálását" tiltó törvénytervezetet – közölte a strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet sajtószolgálata.

A testület elítélte, hogy az orosz alsóház már megszavazta a törvényt. Ha a felsőház is elfogadja, ez az első olyan törvény lesz Európában, amely országos szinten vezeti be a homoszexuális propaganda tilalmát. Az ET közgyűlése egyúttal az ukrán törvényhozást is felszólította, hogy vegye le napirendjéről az úgynevezett homoszexuális propaganda tilalmát előirányzó jogszabály tervezetét.

"Félő, hogy ezek a jogszabályok és törvénytervezetek, melyek ellentétesek a szólásszabadsággal és a nemi identitáson és irányultságon alapuló diszkrimináció tilalmával, törvényesítik azt az előítéletet és ellenségességet, amely jelen van a társadalomban, és a gyűlölet légkörét táplálhatják a meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű közösséggel szemben" – fogalmaznak a közgyűlés határozatában.

Emellett Litvániától azt várják, hogy tegyen le annak a jogszabálynak az elfogadásáról, amely "az alkotmányos erkölcsi értékek és a családi élet alapjainak nyilvános befeketítését" szankcionálná, Moldovától pedig azt, hogy hajtsa végre a "melegpropagandát" tiltó jogszabályt megsemmisítő igazságszolgáltatási döntést, és ha még nem tették meg, vonják vissza a jogszabályt.

A határozat a politikusok homofób kijelentéseit is elítéli, mondván, azok távol állnak a szólásszabadság fogalmától és kimerítik a gyűlöletbeszéd, valamint az erőszakra és a diszkriminációra felbujtás fogalmát.

A határozatban az ET parlamenti közgyűlése emellett mind a 47 tagállamot felszólítja, hogy tiltsák meg a nemi identitáson és irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést, szervezzenek kampányokat a gyűlöletkeltés, a zaklatásra, a diszkriminációra és az erőszakra való felbujtás ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amerikai kampányfinis: ahogy most állnak a dolgok, Orbán elkezdhet dolgozni a B terven

Amerikai kampányfinis: ahogy most állnak a dolgok, Orbán elkezdhet dolgozni a B terven

Porschéval lopták a cigarettát a dohányboltból a szemétszállítók

Porschéval lopták a cigarettát a dohányboltból a szemétszállítók

Tizenegy rész után véget ér a Halálos iramban-széria

Tizenegy rész után véget ér a Halálos iramban-széria