szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jó magaviselet miatt kedvezménnyel szabadul a börtönből Momcilo Krajisnik volt boszniai szerb parlamenti elnök, akit a 90-es években Boszniában elkövetett háborús bűntettekért 20 év szabadságvesztésre ítélt a hágai Nemzetközi Törvényszék.

A 68 éves volt politikus, a háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök valamikori jobbkeze szeptember 1-jén szabadulhat abból a nagy-britanniai börtönből, ahová a 2009. márciusi jogerős ítélet után be kellett vonulnia.

Momcilo Krajisnikot 2000 áprilisában fogták el a NATO vezette békefenntartó erők (SFOR) francia kommandósai a kelet-boszniai Pale közelében. Azóta rács mögött volt, vagyis a 20 éves szabadságvesztés kétharmadát - azaz 13 évet és 4 hónapot - letöltötte. A hágai törvényszék büntetés-végrehajtási szabályai szerint így lehetőség van a szabadon bocsátására, és Theodor Meron, a törvényszék elnöke ezt jóváhagyta.

Az egykori boszniai szerb vezetőt a nem szerb lakosság elüldözéséért és deportálásáért ítélték el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kínaiak állítják, egy új vakcinájuk kétéves védettséget ad a koronavírussal szemben

A kínaiak állítják, egy új vakcinájuk kétéves védettséget ad a koronavírussal szemben

Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról

Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról

Az AstraZeneca eladta a részesedését a Modernában

Az AstraZeneca eladta a részesedését a Modernában