szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei kapott ideiglenes kormányfői megbízatást szombaton Kairóban - jelentette be a Tamarud (Lázadó) ellenzéki koalíció.

Közlése szerint három nappal az egyiptomi hatalomváltás után Adli Manszúr ideiglenes államfő nevezte ki a megbuktatott iszlamista kormány ellenzékének vezetői közé tartozó Mohamed el-Baradeit egy jövendő ideiglenes kormány vezetőjévé.

A korábbi hírek alapján lehetett sejteni, hogy Adli Manszúr ideiglenes államfő személyi kérdésekkel is foglalkozni fog a nap folyamán, mivel mihamarabb sínre kell helyeznie az ország irányításának ügyét, különös tekintettel az elmúlt napok véres összecsapásaira. A belpolitikai helyzet alapos megvizsgálása érdekében Manszúr szombaton összeült a biztonsági kérdésekért felelős vezetőkkel, nevezetesen Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornokkal, a hadsereg főparancsnokával és Mohamed Ibráhim Juszef belügyminiszterrel.

Külön találkozott Abdel-Moneim Abul Futúh független iszlamista politikussal, valamint Galal Morrával, az ultrakonzervatív an-Núr párt főtitkárával, és közös asztalhoz ült a Tamarud (Lázadó) ellenzéki koalíció három tagjával is. A hírügynökségek már azt is jelezték, hogy az ideiglenes államfő az elnöki hivatalba hívatta Mohamed el-Baradeit.

A megbuktatott Mohamed Murszi volt elnököt támogató, az iszlamista Muzulmán Testvériség politikai szárnyának tekintett Szabadság és Igazság Pártja egyik vezető tisztségviselője révén szombaton bejelentette: elutasítja Baradei kinevezését. "Elutasítjuk ezt a puccsot és mindazt, ami hozzá kötődik, beleértve Mohamed el-Baradei személyét is" - hangoztatta a tisztségviselő.

Katonai, politikai és diplomáciai források eleve a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Nobel-békedíjas volt főigazgatóját tartották a legesélyesebbnek erre a posztra. Az ellenzék korábban őt választotta képviselőjévé a hadsereg által bejelentett politikai átmenet megvalósításában.

Megfigyelők szerint Mohamed el-Baradei személyét elfogadják a nyugati kormányok is, amelyek eddig kerülték, hogy Murszi eltávolítását katonai puccsnak minősítsék.

.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járványt nehéz megkerülni, de lehetséges – itt vannak a Magyar Sajtófotó Pályázat győztesei

A járványt nehéz megkerülni, de lehetséges – itt vannak a Magyar Sajtófotó Pályázat győztesei

60 milliárd forintot tesz fel az Apple egy célra: hogy több fát ültessenek

60 milliárd forintot tesz fel az Apple egy célra: hogy több fát ültessenek

Nyereséges évet zárt az OTP, de osztalékot nem fizet

Nyereséges évet zárt az OTP, de osztalékot nem fizet