szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több ezren vettek végső búcsút kedden Szarajevóban az 1995-ös srebrenicai mészárlás tavaly azonosított 409 áldozatától.

A földi maradványokat három kamion szállította a Szarajevótól 30 kilométerre fekvő Visoko város temetőjéből. A DNS-tesztekkel azonosított áldozatokat, köztük egy újszülöttet csütörtökön, a mészárlás 18. évfordulóján temetik el a Srebrenica melletti potocari emlékhelyen, ahol az utóbbi években több mint 5600 áldozat maradványait helyezték végső nyugalomra.

A konvoj rövid időre megállt Szarajevó belvárosában, az elnöki hivatal épülete előtt, ahol a Bosznia-Hercegovinát vezető kollektív államelnökség bosnyák és horvát tagja, Bakir Izetbegovic és Zeljko Komsic is lerótta kegyeletét az áldozatok előtt.

A szarajevói főutcákon összegyűlt emberek imákat mormoltak, amikor a konvoj elhaladt mellettük, többen virágokat tűztek a koporsókat szállító teherautókra.

A boszniai háborúban (1992-95) ENSZ-védelem alatt álló kelet-boszniai várost 1995. július 11-én elfoglalták a boszniai szerb csapatok. A holland békefenntartók szeme láttára körülbelül nyolcezer bosnyák férfit és fiút hurcoltak el, és a következő napokban a kisváros környékén brutálisan lemészárolták őket. A vérengzés a nemzetközi jog szerint népirtásnak minősül, a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tekinthető Európában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Helyi népszavazást kezdeményez a kínai egyetem ügyében Baranyi Krisztina

Helyi népszavazást kezdeményez a kínai egyetem ügyében Baranyi Krisztina

Hétfőtől ismét lehet menni gyógykezelésre négy budapesti fürdőbe

Hétfőtől ismét lehet menni gyógykezelésre négy budapesti fürdőbe

Novák Katalin szerint a Fidesz „gazdasági érdekek” miatt is barátkozik a „balra tolódott” CDU-val

Novák Katalin szerint a Fidesz „gazdasági érdekek” miatt is barátkozik a „balra tolódott” CDU-val