szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ártatlannak vallotta magát szerdán a bíróságon Dzsohar Carnajev, aki a vád szerint az április 15-i bostoni maraton finisében végrehajtott terrortámadás egyik elkövetője volt.

Carnajev ellen összesen 30 pontban, köztük négyrendbeli emberölés és tömeges halált okozó fegyver használata miatt emeltek vádat. A 19 éves, csecsen származású amerikai állampolgár szerdán először jelent meg a bíróság előtt és találkozott az áldozatok hozzátartozóival.

Dzsohar Carnajev a vád szerint bátyjával, a 26 éves Tamerlannal együtt követte el a kettős robbantást, amelynek következtében három ember meghalt és több mint 260-an megsebesültek. A terrortámadást két kuktafazékba szerelt, távirányítású pokolgéppel hajtották végre. A fivérek negyedik áldozata egy rendőr volt, akit négy nappal később lőttek agyon. 

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) április 18-án tette közzé a két fivérről a robbantás közelében biztonsági kamerák által készített felvételeket. A Carnajev-testvérek még aznap este tűzharcba keveredtek a rendőrökkel. 

Tamerlan Carnajev belehalt az összetűzés során kapott sebekbe, valamint abba, hogy az öccse egy elrabolt terepjáróval áthajtott rajta. Az ifjabbik Carnajevet, aki a rendőrökkel vívott tűzharcban súlyosan megsebesült, április 19-i elfogása óta börtönkórházban kezelték. Egy nála talált feljegyzésben a muszlimokkal szemben alkalmazott amerikai erőszakkal indokolta a merényletet.

Az idősebb Carnajev szerepelt a terroristagyanús személyek nyilvántartásában, mert az oroszok két alkalommal is figyelmeztették az amerikai hatóságokat, hogy iszlamista szélsőséges lehet. A vádirat nem tett említést arról, hogy a két fivérnek kapcsolatai lettek volna terrorszervezetekkel, de arra rámutatott, hogy a bombakészítéshez szükséges információkat az internetről gyűjtötték össze, és a világhálónak szerepe volt a  radikalizálódásukban. A bombákhoz használt 3,6 kilogrammnyi robbanóanyagot New Hampshire államban vásárolt petárdákból nyerték. 

Dzsohar Carnajev mintegy tízévi amerikai tartózkodás után, tavaly szeptember 11-én kapta meg az amerikai állampolgárságot. Testvérét csak május 10-én tudták eltemetni a Virginia állambeli Doswell muszlim temetőjében, mert addig sehol nem akart számára senki sírhelyet biztosítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál

Kilenc utassal borult árokba két autó Csorvásnál

Műszaki hiba miatt elhalasztja a marsi drón reptetését a NASA

Műszaki hiba miatt elhalasztja a marsi drón reptetését a NASA

Kézzel fogható zene: újra divatban a kazetta

Kézzel fogható zene: újra divatban a kazetta