szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az eddig nyújtott segítségen felül további 8 millió eurót fordít a Közép-Afrikai Köztársaságban élő menekültek megsegítésére az Európai Unió - közölte csütörtökön az Európai Bizottság.

Az országban tavaly december óta az ottani konfliktus miatt több mint 200 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát, közülük 55 ezren a környező országokban kerestek menedéket.

Az újabb humanitárius segélyre még a tagállamok szakminisztereinek és az Európai Parlamentnek is rá kell bólintania. Ha ez megtörténik, az EU az új forrásokat arra fordítja majd, hogy a rászorulókat alapvető élelmiszerekhez juttassa, fedél kerülhessen a nélkülözők feje fölé, a menekültek alapvető egészségügyi ellátásban részesülhessenek, ivóvízhez juthassanak, elviselhetőbb higiéniai körülmények közé kerüljenek. Ezt a nyolcmillió eurót is beleszámítva, az EU az idén immár 20 millió eurót fordított a Közép-Afrikai Köztársaságban menekülésre kényszerülők megsegítésére.

"A válság az ország mind a 4 millió lakóját érinti, ők egytől egyig szenvednek a fosztogatás és az emberi jogok megsértése miatt. A helyzet gyorsan romlik. Most cselekednünk kell" - jelentette ki Krisztalina Georgieva, az Európai Bizottság nemzetközi segélyezésért felelős tagja Banguiban, az ország fővárosában.

A bizottság közleményében arra is rámutat, hogy az EU az ország legnagyobb segélyezője, az elmúlt öt évben Brüsszel több mint 60 milliót fordított a Közép-Afrikai Köztársaságban dúló konfliktus kárvallottainak megsegítésére.

A közép-afrikai ország az egyik legszegényebb a világon. A tavaly decemberben kirobbant legújabb konfliktus eredményeként Banguit idén márciusban lázadó erők foglalták el, a 10 évvel korábban a hatalmat szintén erővel megszerző Francois Bozizé államfő elmenekült, a hatalmat pedig Michel Djotodia vette át, aki nemzetközi nyomásra beleegyezett, hogy az országban másfél éven belül választást tartsanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kórházba került Kovács László volt külügyminiszter

Kórházba került Kovács László volt külügyminiszter

Így növeld a sárkányodat: Moszkváról Pekingre helyezné át a keleti nyitás súlypontját Orbán

Így növeld a sárkányodat: Moszkváról Pekingre helyezné át a keleti nyitás súlypontját Orbán

Átadták az Artisjus irodalmi díjakat

Átadták az Artisjus irodalmi díjakat