szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A NASA közzétette az első képeket a Naprendszer eddig csak vélt csóvájáról.

Naprendszerünknek is van csóvája, akárcsak az üstökösöknek: az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) most már bizonyítani is tudja a jelenséget. A kutatók a hét közepén tették közzé a felvételeket, amelyeken jól látszik, hogy a csóva a Naprendszer helioszféra nevű tartományának részét képezi. Eredményeiket, amelyeket a The Astrophysical Journal című folyóiratban részleteztek, a NASA IBEX nevű, a csillagközi térségeket fürkésző műholdja által szolgáltatott adatokra alapozták. 

©

A kutatók régóta feltételezték, hogy a helioszférának van csóvája, ám most először szereztek adatokat annak alakjára vonatkozóan, amely négylevelű lóherére emlékeztet. Az IBEX-program fő kutatója és egyben a tanulmány vezető szerzője, David McComas szerint nehézkes megbecsülni a csóva hosszát, de "elpárolgó" vége több száz milliárd mérföld hosszan nyúlhat el. 

A helioszféra a Naprendszernek az a tartománya, amelyet a Napból kiáramló nagy sebességű gázáram, a napszél tölt ki, ezért a tulajdonságait elsősorban a kiáramló ionizált és mágnesezett plazma határozza meg. Külső határa a heliopauza, ez választja el a napszelet a csillagközi széltől, a csillagközi gáz atomjaitól, részecskéitől.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sport és politika: Atlantát már bojkottálják, és lehet, hogy majd Pekinget is

Sport és politika: Atlantát már bojkottálják, és lehet, hogy majd Pekinget is

Biztonsági őrök támadtak egy legénybúcsúzó társaságra Siófokon – videó

Biztonsági őrök támadtak egy legénybúcsúzó társaságra Siófokon – videó

Összeállt az elődöntő mezőnye a BL-ben, a ManCity és a Real Madrid is bejutott

Összeállt az elődöntő mezőnye a BL-ben, a ManCity és a Real Madrid is bejutott