szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Asiana dél-koreai légitársaság szerencsétlenül járt gépének egyik pilótája elismerte, nem vezethetett a balesethez az, hogy fényvillanás vakította meg röviddel leszállás előtt – közölték csütörtökön az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal (NTSB) képviselői.

Deborah Hersman, az NTSB vezetője előző nap számolt be arról, hogy az egyik pilóta azt mondta, fényvillanás vakította meg, amikor a gép 152 méteres magasságban volt. Ez 34 másodperccel a "kemény" landolás előtt történt. Az NTSB feltételezése szerint a földről irányított lézersugár vakíthatta meg a pilótát.

A másik két pilóta azonban nem észlelt semmiféle villanást, ráadásul csak a baleset előtt 1,5-3 másodperccel hangzott el a parancs, hogy a gépnek újabb leszállási manővert kell végrehajtania.

Deborah Hersman újabb, csütörtöki sajtótájékoztatóján az is elhangzott: semmi jelét nem találták annak, hogy a szerencsétlenül járt gépen műszaki problémák adódtak volna, ezért a baleset okainak vizsgálatakor kifejezetten a pilótákra összpontosítanak.

Az Asiana Airlines Boeing 777-es gépe szombaton San Franciscóban landoláskor kicsúszott a leszállópályáról, és egy része teljesen kiégett. Még mielőtt a gép érintette a betont, a farokrésze nekicsapódott egy tengeri védőgátnak, és leszakadt. A gépen 291 utas és a személyzet 16 tagja utazott. Hivatalos adatok szerint ketten – két kínai lány – meghaltak, több mint száznyolcvanan megsérültek. Az ütközés ereje három légikísérőt kiröpített a gépből, de ők életben maradtak.

Továbbra sem tudni pontosan, hogy mi vezetett a katasztrófához. Korábbi tájékoztatókon elhangzott: a pilóták csak későn – alig 60 méteres magasságban – vették észre, hogy a landoláshoz szükségesnél 25 százalékkal kisebb sebességgel haladnak. Kiderült az is, hogy a leszállást végrehajtó pilóta más géptípusokon 10 ezer órát repült, de Boeing 777-esen csupán 43-at.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dunaferr: Az ukrán tulajdonos toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet

Dunaferr: Az ukrán tulajdonos toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet

A járványt nehéz megkerülni, de lehetséges – itt vannak a Magyar Sajtófotó Pályázat győztesei

A járványt nehéz megkerülni, de lehetséges – itt vannak a Magyar Sajtófotó Pályázat győztesei

Videó: járókelők között raboltak ki egy idős férfit Ferencvárosban, senki sem állt meg segíteni

Videó: járókelők között raboltak ki egy idős férfit Ferencvárosban, senki sem állt meg segíteni