szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Muzulmán Testvériség újabb vezetőinek és néhány más iszlamistának az őrizetbe vételét rendelte el hétfőn az egyiptomi államügyész, erőszakra való felbujtás és erőszakcselekmények anyagi támogatása gyanújával.

Az érintett személyek listáján a Muzulmán Testvériség vezetőségébe tartozó Esszam el-Erian és Mohamed el-Beltagi is szerepel. Az iszlamista mozgalom tájékoztatása szerint hétfőn mindketten részt vettek egy Mohamed Murszi államfő elmozdítása ellen tiltakozó demonstráción. A két politikus neve már a múlt héten is szerepelt egy letartóztatási parancsban, de őrizetbe vételükre nem került sor.

William Burns amerikai külügyminiszter-helyettes hétfőn Kairóban azt mondta: az Egyesült Államok felszólította az egyiptomi hadsereget, hogy kerülje a politikai indíttatású letartóztatásokat. Burns az első magas rangú amerikai politikus, aki az észak-afrikai országban jár azóta, hogy Murszit megbuktatta a hadsereg.

Az új kormány és a hadsereg vezetőivel folytatott tárgyalásit követően az amerikai politikus hangsúlyozta, hogy Washington nem fogja ráerőltetni a saját modelljét Egyiptomra, és egyik pártot vagy személyt sem fogja támogatni. Hozzátette: nem hiszi, hogy az észak-afrikai országot a szíriai tragédia megismétlődése fenyegetné.

Az egyiptomi hadsereg hétfőn azt hangoztatta, hogy a leghatározottabban és legnagyobb erővel fog fellépni, ha a tüntetők megpróbálják megközelíteni a fegyveres erők támaszpontjait vagy megpróbálnak behatolni azokra.

A Murszi július 3-i megdöntése utáni napok zűrzavarában legalább 92-en vesztették életüket, igaz, a múlt héten már viszonylag békésen zajlottak a tüntetések.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

Enyhül a norvég járványszigor: már öten is összegyűlhetnek egy lakásban

Enyhül a norvég járványszigor: már öten is összegyűlhetnek egy lakásban

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás