szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A cseh állam elnyomó szervezetei kikerültek a nép választott képviselőinek ellenőrzése alól és elpusztíthatják az egész politikai rendszert - véli Václav Klaus volt cseh köztársasági elnök.

Klaus a honlapján nyilvánosságra hozott véleményében a legfelsőbb bíróság keddi döntésére reagált. A bíróság a Polgári Demokratikus Párt (ODS) korrupcióval vádolt három volt képviselőjének ügyében megállapította, hogy politikai eljárásokért senkit sem lehet büntetőjogi felelősségre vonni. Az érintettek az adott időben parlamenti képviselők voltak, mentességet élveztek, s a különféle politikai megállapodásokat, kompromisszumokat és döntéseket politikai tevékenységük részeként kell értelmezni. 

A rendőrség mindhárom képviselőt egy hónapja vette őrizetbe, majd a bíróság vizsgálati fogságba helyezte őket. A legfelsőbb bíróság döntése után szabadlábra kerültek. 

A volt államfő úgy véli: a közvéleménynek a legfelsőbb bíróság döntése után sem szabadna válasz nélkül hagynia "az államügyészek és rendőrök egy csoportjának júniusi kísérletét a politikai tárgyalások és politikai megállapodások bűncselekménnyé történő nyilvánítására". A rendőrség a három volt képviselőt azért vette őrizetbe, mert tavaly ősszel jól fizetett gazdasági pozíciókért lemondtak képviselői mandátumukról, hogy ezzel lehetővé tegyék a kormány sokat vitatott adóreformcsomagjának parlamenti elfogadását.

"Ezelőtt 24 évvel egyebek között azért is kívántuk a kommunizmus bukását, hogy az elnyomó szerveket a nép választottjainak ellenőrzése alá vonjuk. Most annak vagyunk tanúi, hogy ezek a szervek újra kikerültek az ellenőrzés alól, s demokráciánk gyengébb pillanatát azonnal képesek voltak kihasználni" - írja Klaus. Szerinte az ügy azt mutatja, hogy "az elnyomó apparátus a jó állítólagos terjesztése mellett potenciálisan az egész politikai rendszert képes likvidálni". 

A volt államfő úgy látja, hogy már hosszabb ideje láthatóak "néhány bíró, ügyész és rendőr ambíciói leváltani a kormányokat, megszüntetni a kiírt választásokat és ellenőrzés alá vonni az alkotmányos intézményeket". 

Klausnak meggyőződése, hogy a cseh politikai rendszer mélyebb problémájáról van szó, amely "rendszerszintű megoldást" igényel. Alapvető módon meg kell változtatni a rendőrségi lehallgatások szabályozását, valamint az államügyészek és a hozzájuk kapcsolódó rendőrségi és bírósági körök jogállását. 

A volt államfő szerint tévednek azok, akik azt hiszik, hogy az állam elnyomó szervezeteinek teljesen szabad kezet kell adni, mert azok beavatkozása mindig a rosszakat és másokat fog érinteni. "A történelem azt mutatja, hogy ez nem így szokott lenni. Előbb vagy utóbb eléri azokat is, akik a beavatkozásokat támogatják" - zárja írását Václav Klaus.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A menopauzát nem érdekli, hogy éppen dolgozunk – a változókort tiszteletben tartó munkahelyekre lenne szükség

A menopauzát nem érdekli, hogy éppen dolgozunk – a változókort tiszteletben tartó munkahelyekre lenne szükség

Szép film készülhetne az Aranybulláról és a hatalom korlátozásáról

Szép film készülhetne az Aranybulláról és a hatalom korlátozásáról

Tíz katalizátort loptak el, majd hozzácsaptak egy biciklit is

Tíz katalizátort loptak el, majd hozzácsaptak egy biciklit is