szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok több mint 100 városában tartottak tiltakozó megmozdulásokat szombaton azért, mert egy floridai esküdtszék felmentette az önkéntes rendészként is tevékenykedő George Zimmermant, aki tavaly februárban agyonlőtte a 17 éves, fegyvertelen Trayvon Martint, mert az szerinte "gyanúsan bóklászott az esőben".

A tiltakozásokat Al Sharpton tiszteletes, az Országos Akcióhálózat polgárjogi aktivistája szervezte Igazságot Trayvon Martinnak jelmondattal. A tiltakozásokat - egyes helyeken felvonulásokat, más helyeken virrasztásokat - szövetségi intézmények épületei előtt tartották. Miamiban, Chicagóban és Los Angelesben százak vettek részt a tiltakozó menetekben, míg New Yorkban - ahol a legnagyobb létszámú megmozdulást tartották - mintegy kétezren tiltakoztak a bíróság felmentő ítélete miatt.

New Yorkban olyan ismert személyiségek is csatlakoztak a tiltakozókhoz, mint Jay Z hip-hop mogul és felesége, Beyoncé, aki internetes honlapján azt írta: Nekünk pontosan úgy kell küzdenünk Trayvonért, ahogyan az előttünk levő generáció küzdött Emmett Tillért. (A 14 éves Emmet Tillt 1955-ben fajgyűlölők meglincselték, és a tetteseket a bíróság felmentette. Ez a gyilkosság vezetett az amerikai polgárjogi mozgalom felerősödéséhez.)

Barack Obama amerikai elnök pénteken a fekete bőrűek érzéseinek megértését kérte az amerikaiaktól Trayvon Martin gyilkosának felmentő ítéletével kapcsolatban. Obama úgy fogalmazott, hogy "Trayvon Martin én is lehettem volna 35 évvel ezelőtt". Martin tavalyi lelövését követően a most 51 éves, színes bőrű elnök azt is mondta, hogy az áldozat akár az ő fia is lehetett volna.

Szövetségi ügyészek bejelentették, most megvizsgálják azt is, hogy Zimmerman vajon megsértette-e a polgárjogi törvényeket, de ügyvédek úgy gondolják, valószínűtlen, hogy ezzel új vádakra utaltak volna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Se töltő, se fülhallgató nincs a Samsung Galaxy S21-ek dobozában

Se töltő, se fülhallgató nincs a Samsung Galaxy S21-ek dobozában

Köves Slomó szerint még egy-másfél év, amíg megnyithat a Sorsok Háza

Köves Slomó szerint még egy-másfél év, amíg megnyithat a Sorsok Háza

Dopeman Orbánról: Nem gondoltam bele, hogy mint érző lényt, alighanem megbántottam

Dopeman Orbánról: Nem gondoltam bele, hogy mint érző lényt, alighanem megbántottam