szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok elhalasztja négy F-16-os típusú harci repülőgép szállítását Kairónak, tekintettel az "általános helyzetre Egyiptomban" - közölte a Pentagon szerdán.

Barack Obama mindaddig visszatartja az F-16-osok szállítását, amíg kormánya felméri a lehetőségeket, és meghallgatja a kongresszus véleményét az Egyiptomnak nyújtott katonai segítségről általában - mondta George Little, a Pentagon szóvivője.

A négy darab F-16-os harci repülőgépet egy korábbi, összesen húsz gépről szóló megegyezés értelmében kellene az Egyesült Államoknak Egyiptomba szállítania. Nyolc F-16-os már januárban megérkezett az arab országba, négynek most júliusban kellene, a maradék nyolcat pedig az év második felében tervezték küldeni.

A repülőgépek szállításának elhalasztása az első közvetlen washingtoni lépés Egyiptommal szemben azóta, hogy a hadsereg három hete eltávolította az elnöki székből Mohamed Murszit, és új kormány lépett hivatalba. Az amerikai törvények értelmében ha egy amerikai katonai segítségnyújtásban részesülő országban államcsínyt hajtanak végre, akkor a támogatást fel kell függeszteni.

A Fehér Ház viszont egyelőre azon az állásponton van, hogy még vizsgálják, valóban államcsínynek minősül-e, ami július 3-án Egyiptomban történt. Kairó fontos partnere Washingtonnak a Közel-Keleten, és az amerikai kormány nem szívesen állítaná le a Kairónak évente juttatott 1,3 milliárd dolláros támogatást.

George Little elmondta, hogy a Pentagon a terveknek megfelelően készül a "Bright Star" nevű közös egyiptomi-amerikai hadgyakorlatra, amely 2011-ben elmaradt a Hoszni Mubarak rezsimjét megdöntő forradalom miatt. Az 1981 óta hagyományosan kétévente megrendezett közös hadgyakorlat az egyiptomi-amerikai katonai kapcsolatok központi eleme.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tanítóképzőket lenyelik az egyházak, a tanárképzés lassan összeomlik

A tanítóképzőket lenyelik az egyházak, a tanárképzés lassan összeomlik

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Az I., a X. és a XIII. kerületi bölcsődékben és óvodákban is találtak fertőzötteket

Az I., a X. és a XIII. kerületi bölcsődékben és óvodákban is találtak fertőzötteket