szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egyiptomi hadsereg 48 órás határidőt adott csütörtök délután a Muzulmán Testvériségnek arra, hogy csatlakozzék a nemzeti megbékéléshez, és figyelmeztetett, hogy keményebben is felléphet a mozgalom ellen – közölte egy katonai forrás.

A fegyveres erők előzőleg az "Utolsó alkalom" címmel közleményt adtak ki, amely szerint "rögtön a pénteki tüntetések után megváltoztatják az erőszakkal szemben követett eddigi stratégiájukat".

"Kíméletlenül fel fogunk lépni mindenki ellen, aki erőszakot szít, és a testvériség vezetőinek és támogatóinak 'fekete terrorizmusa' ellen. A békés tüntetőket megvédjük, mindegy, hogy kikkel vannak" - ígérték.

Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi vezérkari főnök előzőleg azt kérte az emberektől, hogy pénteken szimpátiatüntetéseken támogassák a fegyveres erőket és a rendőrséget az erőszak és a terrorizmus elleni harcában. A Muzulmán Testvériség az előző kormányzat visszaállításáért fog tüntetni pénteken.

Az "Utolsó alkalom" című közlemény arra is kitér az iszlamistákra utalva, hogy "a június 30-i forradalom (Mohamed Murszi elnök megbuktatása) a nép akaratát fejezte ki, és nem katonai puccs volt, amint azt egyesek el akarják hitetni a Nyugattal".

Washington arra kérte az egyiptomi katonaságot, hogy gyakoroljon "maximális önuralmat", és mindent tegyen meg, hogy megakadályozza az összecsapásokat a politikai riválisok között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!