szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai kormány szemmel láthatóan arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem minősül államcsínynek Mohamed Murszi egyiptomi elnök eltávolítása a hatalomból – mondták csütörtökön szenátorok és képviselők.

Az amerikai törvények értelmében fel kell függeszteni egy ország támogatását, ha ott államcsínyt hajtanak végre. Kairó fontos partnere Washingtonnak a Közel-Keleten, és az amerikai kormány nem szívesen állítaná le a Kairónak évente juttatott 1,5 milliárd dolláros segítséget.

Az idézett kongresszusi tagokkal William Burns külügyminiszter-helyettes találkozott csütörtökön, zárt ajtók mögött. Közölte, hogy a kormány soha nem fogja puccsnak nevezni az egyiptomi fordulatot. Így nyilatkoztak más kormányzati tisztségviselők is, és azzal indokolták a kormány álláspontját, hogy az egyiptomi hadsereg polgári kormányt és új, demokratikus választásokat akar.

A Pentagon egy nappal korábban jelentette be, hogy az Egyesült Államok elhalasztja négy F-16-os típusú harci repülőgép szállítását Kairónak, tekintettel az "általános helyzetre Egyiptomban". Barack Obama addig visszatartja az F-16-osok szállítását, amíg kormánya felméri a lehetőségeket, és meghallgatja a kongresszus véleményét az Egyiptomnak nyújtott katonai segítségről – mondta George Little, a védelmi minisztérium szóvivője.

A repülőgépek szállításának elhalasztása az első közvetlen washingtoni lépés volt Egyiptommal szemben Murszi eltávolítása óta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy új randiappban fotók helyett hang alapján dönthetünk

Egy új randiappban fotók helyett hang alapján dönthetünk

Nyolcvan intenzív terápiás ágy van szabadon egész Romániában

Nyolcvan intenzív terápiás ágy van szabadon egész Romániában

Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön

Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön