szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Aggodalmának adott hangot az ENSZ főtitkára az egyiptomi belpolitikai fejlemények, a hétvégi súlyos összecsapások miatt.

A világszervezet New York-i székhelyén helyi idő szerint vasárnap este jelentették be, hogy Ban Ki Mun telefonon beszélt Mohamed el-Baradei ideiglenes egyiptomi alelnökkel, aki korábban az ENSZ szakosított szervezetének számító Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója volt, és ebben a minőségében Nobel-békedíjat is kapott.

A főtitkár – mint a közleményből kitűnt – mélységes aggodalmát fejezte ki a hét végén a megbuktatott elnök, Mohamed Murszi hívei és a biztonsági erők között lezajlott összecsapások miatt, amelyek több mint 70 halálos áldozatot követeltek. "Minden további halott nehezíti a hosszú távú megbékélést" – figyelmeztetett Ban Ki Mun. A főtitkár közvetve elítélte a katonaság, illetve a rendőrség erőszakos fellépését, hangoztatva, hogy a hatóságoknak az országot egyesítő politikai folyamatok érdekében kellene minél előbb erőfeszítéseket tenniük. 

Kairóban közben hétfő hajnalban is feszült volt a helyzet. A megbuktatott elnököt támogató iszlamista Muzulmán Testvériség bejelentette, hogy a hadsereg ultimátuma ellenére sem hagy fel a Murszi melletti tüntetésekkel. A szervezet szóvivője közölte, hogy aktivistái a kora reggeli óráktól a katonai hírszerzés épületei elé vonulnak. A hadsereg azonnali válaszában figyelmeztette a tüntetőket: ne jöjjenek közel a katonai létesítményekhez.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!