szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nemcsak Lee Harvey Oswald, hanem a titkosszolgálat egyik ügynökének golyója is eltalálta John F. Kennedy amerikai elnököt az 50 évvel ezelőtti végzetes merényletben - állítja egy új dokudráma, amelyet ősszel, a gyilkosság évfordulója előtt mutat be egy amerikai tévé.

A ReelzChannel nevű csatorna JFK: The Smoking Gun (JFK: A füstölgő fegyver) című összeállítása egy nyugdíjas ausztrál rendőrségi nyomozó, Colin McLaren vizsgálódásának eredményein, valamint egy Bonar Menninger nevű szerző Mortal Error: The Shot that Killed JFK (Halálos hiba: A lövés, amely végzett JFK-vel) című könyvén alapul.

Colin McLaren négy évet töltött az 1963. november 22-i dallasi merénylet bizonyítékainak átfésülésével. Ő, illetve Bonar Menninger is felhasználta egy korábbi, a ballisztikai vizsgálatok eredményeit taglaló könyvben - Howard Donahue kötetében - felsorakoztatott információkat.

A november 3-án az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában műsorra kerülő dokudráma azt sugallja, hogy George Hickey titkosszolgálati ügynök lőtte ki az egyik töltényt, azok közül, amelyek eltalálták Kennedyt. Az azóta már elhunyt Hickey a nyitott elnöki limuzinja mögötti autóban utazott. "Úgy véljük, tragikus baleset volt, amely a pillanat hevében történt" - mondta Colin McLaren.

Amikor Lee Harvey Oswald kilőtte az első golyót, McLaren szerint George Hickey "akcióba lépett", és viszonozni akarta a tüzet arra, amerre a merénylőt sejtette. Mivel azonban az ügynök tapasztalatlan volt a titkosszolgálati puskával és a kocsi hirtelen meglódult, a lövés félrement, és véletlenül eltalálta Kennedyt, akit Oswald második golyója a nyakán ért, de vélhetően nem sebesített meg halálosan.

A film állítása szerint George Hickey ügynök ráadásul másnapos volt, előző éjszaka kollégáival kirúgott a hámból. Colin McLaren hangsúlyozta, nem gondolják, hogy Hickey részese volt bármiféle összeesküvésnek.

A Kennedy-gyilkosságot vizsgáló Warren-bizottság az 1960-as években arra a következtetésre jutott, hogy Lee Harvey Oswald magányos merénylő volt. Azóta is ez a hivatalos álláspont. Szakértők szerint az új dokumentum film valószínűleg ismét feléleszti majd a vitát arról, hogy ki gyilkolta meg Kennedyt?

A ReelzChannel korábban is foglalkozott már a Kennedy klánnal: 2011-ben a csatorna mutatta be A Kennedy család című  filmsorozatot, amelyben Greg Kinnear játszotta az elnököt, Katie Holmes pedig Jackie Kennedyt. A családfő Joe Kennedy szerepében Tom Wilkinsont láthatta a közönség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!