szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Politológiai tanulmányokat kezdene Anders Behring Breivik norvég tömeggyilkos, miután Norvégiában a bebörtönzöttek számára is adott a lehetőség, hogy felsőoktatásban tanuljanak.

Ole Peter Ottersen, az oslói politológiai kar dékánja megerősítette, hogy a 77 ember lemészárlásáért elítélt norvég férfi felvette a kapcsolatot az egyetemmel, de hogy valóban folytathat-e tanulmányokat az intézményben, egyelőre bizonytalan.

Az egyetemi vezető elmondta, Norvégiában megvan rá az elvi lehetőség, hogy egy elítélt tanulhasson, de a keretfeltételeket a börtönigazgatók határozzák meg. Ottersen hozzátette, a raboknak természetesen tilos a bejárás az egyetem épületébe, mert az biztonsági aggályokkal járna.

Breivik ugyanakkor nem fejezte be a középiskolát, ami meggátolja abban, hogy bármilyen felsőoktatási intézményben tanulmányokat kezdjen. Arra viszont van lehetősége, hogy távoktatásban egyes tárgyakat elvégezzen. A hír hallatán több egyetemi oktató is világossá tette: a tömeggyilkossal való személyes érintkezés minden formáját elutasítják. 

A szélsőségesen jobboldali, mindenekelőtt iszlámellenes nézeteket valló Breiviket 21 évi börtönbüntetésre ítélték, miután az oslói kormányszékház közelében 2011-ben autóba rejtett pokolgépet robbantott, majd Utoya szigetén gépfegyverrel mészárolt le táborozó fiatalokat.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sikerült létrehozni az északi szélesszájú orrszarvú két újabb embrióját

Sikerült létrehozni az északi szélesszájú orrszarvú két újabb embrióját

Videó: Már szét is szedték a Samsung Galaxy S21-et, így néz ki belülről

Videó: Már szét is szedték a Samsung Galaxy S21-et, így néz ki belülről

Átláthatatlan káosz lett abból, hogy a kormány hozzányúlt az egészségügyhöz

Átláthatatlan káosz lett abból, hogy a kormány hozzányúlt az egészségügyhöz