szerző:
MTI

Ukrajnai kórházában kereste fel Julija Timosenko egykori kormányfőt Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az Európai Szocialisták Pártja nőtagozatának elnöke, aki sajtóértekezleten számolt be szerdán Kijevben a találkozóról - közölte az ukrán rádió internetes oldala.

A volt kormányfőt a 2009-es orosz-ukrán gázmegállapodás aláírásáért, hivatali visszaélés vádjával ítélték hét év börtönre. Büntetését 2011 december végén kezdte letölteni a Harkiv melletti kacsanyivkai női börtönben, ahonnan tavaly tavasszal szállították kórházba gerincpanaszai miatt. 

Gurmai Zita közölte: a volt miniszterelnök arról beszélt, hogy támogatja az Európai Unió és Ukrajna között aláírandó társulási megállapodást. Timosenko "arról a vágyáról beszélt, hogy országa csatlakozzon az EU-hoz, mert ez Ukrajna közös kívánsága, és ez pártjának (Batykivscsina - Haza) legfontosabb célja" - mondta.

Az egykori miniszterelnök a találkozó alatt nem vetette fel esetleges külföldi gyógykezeltetésének kérdését. Egész idő alatt Ukrajna európai integrációjáról beszéltek. Gurmai hangoztatta, hogy egy ország sorsa nem függhet egy ember sorsától, és ezzel Timosenko is egyetértett - olvasható az ukrán beszámolóban.

Gurmai Zita az MTI-nek telefonon elmondta, hogy rákérdezett azokra az Európai Parlamentben keringő hírekre, amelyek szerint Ukrajna társulási szerződésének aláírását az ő kiszabadulásához kötik. Timosenko hangsúlyozta az ország európai integrációjának fontosságát, és "gyakorlatilag visszaigazolta, hogy ez nem múlhat rajta".

Ami Oroszországot illeti, Timosenko azt mondta, hogy nem híve a vámuniónak. "Fontos, hogy legyen kapcsolat az oroszokkal, de nem szeretne még egy Szovjetuniót" - idézte a volt kormányfőt Gurmai Zita.

Az európai parlamenti képviselő a vinnyicai nőszervezet meghívására látogatott Ukrajnába, és a programhoz kapcsolódóan kért lehetőséget Timosenko felkeresésére. A nőszervezet fiatal nőket készít fel politikai szerepvállalásra, amire nagy szükség van Ukrajnában, mert nagyon alacsony a nők részvétele a politikában - mondta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Álomfunkció került a YouTube-ra

Álomfunkció került a YouTube-ra

Nem árulta el Lázár, kik a tulajdonostársai a batidai vadászkastélyban

Nem árulta el Lázár, kik a tulajdonostársai a batidai vadászkastélyban

Kilépett wellhellósok: Fluor Tomi durván megfenyegette az egyik zenészt

Kilépett wellhellósok: Fluor Tomi durván megfenyegette az egyik zenészt

Nem tartotta be a súlykorlátozást a busz, majdnem leszakadt alatta a híd – videó

Nem tartotta be a súlykorlátozást a busz, majdnem leszakadt alatta a híd – videó

1500 lóerő fölé merészkedik a Bugatti: jön a "föld-föld rakéta" sportkocsi

1500 lóerő fölé merészkedik a Bugatti: jön a "föld-föld rakéta" sportkocsi

Demeter Márta: az adatok nem titkosak, legfeljebb a kormány titkolódzik

Demeter Márta: az adatok nem titkosak, legfeljebb a kormány titkolódzik