szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német külügyminiszter felszólította csütörtökön az egyiptomi kormányt, hogy kerülje a "szelektív igazságszolgáltatás látszatát". Guido Westerwelle nyilatkozatával arra reagált, hogy az egyiptomi hatóságok szerdai döntése alapján bírósági eljárás indul a Muzulmán Testvériség, a megbuktatott Mohamed Murszi elnököt támogató szervezet három vezetője ellen.

Mohamed Badie, a Muzulmán Testvériség vezetője és két helyettese erőszakra való felbujtás vádjával kerül bíróság elé. Badiét nem vették őrizetbe, helyettesei viszont előzetes letartóztatásban vannak.

A német külügyminiszter kétnapos látogatását csütörtökön kezdte meg Kairóban, ahol megbeszélést folytat az egyiptomi kormány és az ellenzék képviselőivel. Elsőként egyiptomi kollégájával, Nábil Fahmyval találkozott, akivel közösen nyilatkozott a sajtónak.

Az igazságszolgáltatás nem bosszúból történik, és nem szelektív. A törvény betűje mindenkire vonatkozik – reagált Westerwelle szavaira az egyiptomi külügyminiszter.

Mohamed Murszit július 3-ai elfogása óta ismeretlen helyen tartja fogva a hadsereg. A megbuktatott elnököt gyilkossággal vádolják, valamint azzal, hogy összejátszott a szélsőséges iszlamista Hamász palesztin szervezettel, amikor 2011-ben megszökött a börtönből.

Németország korábban is azért lobbizott, hogy semleges felek meglátogathassák Murszit, és üdvözölte Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője látogatását a megbuktatott egyiptomi államfőnél – mondta Westerwelle, aki Murszi leváltása óta a nyugati kormányok külügyminiszterei közül elsőként látogatott el Egyiptomba.

Arra a kérdésre, hogy katonai puccsként tekint-e Németország Murszi lemondatására, a külügyminiszter azt válaszolta: "Ezek egy történelmi óra első percei. (...) Nem lehet addig megítélni, amíg még változások vannak".

A német külügyminiszter szerda este érkezett Kairóba, és ismét felszólította az egyiptomi politikai szereplőket, hogy találjanak erőszak nélküli megoldást a fennálló ellentétekre. Westerwelle egyiptomi útján Adli Manszúr ideiglenes köztársasági elnökkel, Abdel Fatah asz-Szíszi tábornokkal, a hadsereg vezérkari főnökével és a Muzulmán Testvériség vezetőivel is találkozik.

Egyiptomban továbbra is feszült a belpolitikai helyzet. A Muzulmán Testvériség kedden tömegtüntetésekre szólította fel híveit. Az egyiptomi ideiglenes kormány szerdán az iszlamisták kairói ülősztrájkjának felszámolására utasította a rendőrséget.

A Muzulmán Testvériség ülősztrájkot folytató tagjai azt követelik, hogy a július elején megbuktatott Mohamed Murszi elnököt helyezzék vissza a hatalomba. Múlt szombat hajnalban a civil fegyveresektől is támogatott biztonsági erők nyolcvanat agyonlőttek a tüntetők közül. Ez volt a második tömegmészárlás azóta, hogy az elnököt a hadsereg elmozdította tisztségéből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!