szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Díjat kapott Szlovákiában Václav Klaus volt cseh köztársasági elnök Csehszlovákia békés kettéválasztásáért.

Az elismerést a Matica Slovenská kulturális szervezet adta a politikusnak megalakulásának 150. évfordulója alkalmával szombaton Turócszentmártonban (Martin) megtartott ünnepségen. Klaus kitüntetése éles vitát váltott ki a Szlovákiában nemzeti kulturális intézménynek számító Matica vezetőségében.

"Képesek voltunk elválni, de nem veszítettük el egymást. Az idő igazolta akkori döntésünket. Joggal hisszük, hogy a csehek és a szlovákok kapcsolata soha nem volt természetesebb, spontánabb és jobb, mint ma" - jelentette ki a díj átvétele után Klaus.

Emlékeztetett: Csehszlovákia akkor vált ketté, amikor szétesett a volt Jugoszláviát, illetve a volt Szovjetuniót alkotó nemzetek együttélése. "Gyakran nyílt ellenségeskedésre és konfliktusokra került sor. Mi tudatában voltunk annak, hogy ezt nem engedhetjük meg" - tette hozzá Klaus, aki 1992-ben, a cseh-szlovák válás előtti évben Csehország miniszterelnöke volt. Csehország és Szlovákia 1993. január 1-jén váltak önállóvá.

Csehszlovákia a Václav Klaus vezette cseh, illetve a Vladimír Meciar szlovák miniszterelnök vezette politikai erők megállapodása alapján vált ketté. Az állam népszavazás nélkül esett szét, ami a mai napig gyakori bírálatok tárgya.

Marián Tkác, a Matica elnöke azt mondta: azért tüntették ki Klaust, mert hozzásegítette Szlovákiát az önálló nemzeti úthoz. Ez a döntés éles vitát váltott ki a Matica vezetésében, miután kitudódott, hogy a szervezet egyetlen szlovák politikust sem kíván részesíteni ebben a díjban. A Matica végül több szlovák politikust, köztük Meciart is kitüntette, de a volt szlovák kormányfő nem jelent meg az ünnepségen.

A kitüntetettek között volt Ivan Gasparovic jelenlegi szlovák államfő és két hivatali elődje, Michal Kovác és Rudolf Schuster. Kitüntetést kapott Milan Durica nacionalista szlovák történész is, aki írásaiban a II. világháború alatti fasiszta szlovák államot és annak elnökét Jozef Tisót dicsőíti. A kitüntettetek egy angyalt ábrázoló faszobrot kaptak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leesett egy mozgólépcsőről és meghalt egy kerekesszékes nő a reptéren, egymilliárd forintot fizethet a légitársaság

Leesett egy mozgólépcsőről és meghalt egy kerekesszékes nő a reptéren, egymilliárd forintot fizethet a légitársaság

1100 magyar fiatal kap idén az EU-tól ingyenes vonatbérletet

1100 magyar fiatal kap idén az EU-tól ingyenes vonatbérletet

Már korábban is késelhetett a Deák téri kettős emberölés egyik gyanúsítottja

Már korábban is késelhetett a Deák téri kettős emberölés egyik gyanúsítottja