szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jobbközép Szabadság Népe párt két vezetőj fordult az államfőhöz, aki jelezte, hogy az elnöki kegyelem jogi feltételei nem adottak. Berlusconival szemben ugyanis jelenleg is több per folyamatban van.

A Silvio Berlusconinak adható esetleges elnöki kegyelem és a nagykoalíciós kormány jövője szerepelt a napirenden azon a találkozón, amely Giorgio Napolitano olasz államfő, valamint Renato Schifani a jobbközép Szabadság Népe (PdL) szenátusi és Renato Brunetta, a párt képviselőházi frakcióvezetője között zajlott le hétfőn.

Az államfői palotában tartott, több mint egyórás megbeszélés egy nappal követte a PdL Silvio Berlusconi melletti római szolidaritási megmozdulását.

A hivatalos elnöki közlemény szerint a PdL frakcióvezetői azokat az "igényeket" sorolták fel Napolitanónak, amelyeknek a "teljesítése hozzájárulhat az olasz belpolitikai helyzet pozitív alakulásához és a kormánymunka számára hasznos stabilitáshoz".

A PdL frakcióvezetői nem nyilatkoztak, Napolitanótól egyenesen Berlusconi római rezidenciájára mentek, ahol a párt újabb tanácskozása zajlott le. Berlusconi hétfőn ügyvédeivel is egyeztet, majd Rómából a Milánóhoz közeli Arcoréban levő villájába költözik át.

A feltételek nem adottak a kegyelemhez

Schifani és Brunetta a Berlusconival szembeni csütörtöki semmítőszéki ítélet után kért meghallgatást Napolitanótól, hogy kegyelmet kérjenek a pártelnök számára. Az államfő akkor jelezte, hogy ennek a jogi feltételei nem adottak. Berlusconival szemben ugyanis jelenleg is több per folyamatban van.

Az államfővel tartott megbeszélés másik témáját Brunetta a Berlusconi család birtokolta Il Giornale című napilap hétfői számában előlegezte meg. Cikkében Brunetta az "alkotmányos egyensúly" helyreállítását szorgalmazta a Berlusconi és az ügyészségek, a balközép és a jobbközép között "húsz éve tartó ideológiai harc" lezárásával. Brunetta politikai megoldást sürgetett a jogerősen elítélt Berlusconi számára a belpolitikai béke érdekében.

Elemzők szerint Napolitano pozitív jelzésnek vette, hogy Berlusconi a vasárnapi PdL-megmozduláson hangsúlyozta: fontos a kormány munkájának folytatása. Az is pozitív jelzés lehetett Napolitano számára, hogy a pártdemonstráción a PdL öt minisztere nem vett részt.

A balközép La Repubblica című napilap szerint a PdL által felmutatott békejobb csak ideiglenes gesztus: Berlusconi igazi reagálása októberben várható, amikor végrehajthatóvá válik a rá kiszabott ítélet.

Az újságnak nyilatkozó Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) volt főtitkára azt hangoztatta, hogy a nagykoalíciós kormánynak nem kell "mindenáron" fennmaradnia. "Berlusconi személyes játszmát vív és nem fog visszavonulni, a kormány napjai meg vannak számlálva" - jelentette ki Luca Zaia, az Északi Liga politikusa, Veneto tartomány elnöke. Nichi Vendola a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) elnöke szerint Berlusconit vagyona és hatalma sem mentheti fel a törvény betartásának kötelme alól.

Hétfői felmérés szerint a PD-szavazók 75 és a PdL-szavazók 70 százaléka látná jónak, ha a PD-PdL kormány a helyén maradna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabó Beatrix: A vállalati felelősségvállalás nem egyenlő az óvodai kerítésfestéssel

Szabó Beatrix: A vállalati felelősségvállalás nem egyenlő az óvodai kerítésfestéssel

New York Times: Putyin mentse meg Navalnij életét

New York Times: Putyin mentse meg Navalnij életét

2023: a notch halála?

2023: a notch halála?