szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ítélőtanács tagjává nevezte ki Mahmúd Ahmadinezsád távozó iráni elnököt Ali Hamenei legfelsőbb vezető hétfőn. Hamenei egyúttal megköszönte közleményében Ahmadinezsádnak az utóbbi nyolc évben államfőként folytatott "fáradhatatlan" munkáját.

A konzervatív többségű tanács tagjait az iszlám köztársaság legfelsőbb vezetője nevezi ki öt évre. A testület feladata a tanácsadás, valamint a parlament és az Őrök Tanácsa közötti jogi viták megoldása.

Bár Iránban szinte törvényszerű, hogy az egykori magas rangú tisztségviselők az ítélőtanácsban folytatják pályafutásukat, Ahmadinezsád kinevezése váratlannak nevezhető, hiszen a Hameneijel folytatott hatalmi harc miatt az utóbbi években kegyvesztett lett az ajatollahnál.

Az ítélőtanácsot a mérsékelt exelnök, Ali Akbar Hásemi Rafszandzsáni vezeti, aki Ahmadinezsád elnöksége alatt rendszeresen felszólalt annak vitatott gazdaságpolitikája ellen. A testület tagja Ahmad Dzsannati ajatollah, az Őrök Tanácsának elnöke, valamint Ali Akbar Velajati, Hamenei külpolitikai tanácsadója is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!