szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A négy évvel ezelőtti Fort Hood-i mészárlás tettese azért lőtt le amerikai katonákat, hogy megpróbálja leállítani "a muzulmán vallás elleni amerikai háborút" – ezt maga az elkövető, Nidal Hasan mondta hadbírósági tárgyalásán kedden. Az amerikai hadsereg egykori pszichiátere 2009-ben 13 ember ölt meg a texasi Fort Hood-i támaszponton.

Nidal Hasan a per nyitó napján azt mondta az esküdteknek: "a bizonyítékok egyértelműen alátámasztják majd, hogy én lövöldöztem... E tárgyalás bizonyítékai azonban csak az egyik oldalt mutatják majd. A rossz oldalon álltam, de sikerült oldalt változtatnom" – közölte mindössze kétperces előzetes nyilatkozatában.

A most 42 éves, muszlim vallású férfi az amerikai hadsereg őrnagyi rangú pszichiátere volt. 2009 novemberében "Allah akbar!" (Allah a legnagyobb!) felkiáltással fegyvert rántott a Fort Hood-i támaszponton és lelőtt 12 katonát, valamint egy civilt, 32 embert pedig megsebesített. Két rendőr rálőtt Hasanra, aki részlegesen megbénult, kerekes székben ül. Ha a bíróság bűnösnek találja, halálbüntetést is kaphat.

Hasan korábban elbocsátotta ügyvédjeit, és saját maga látja el védelmét. Közölte, hogy mindössze két tanút akar behívni a védelem nevében. Az ügyész ezzel szemben 250 tanú meghallgatását tervezi.  

Az eljárás előtti meghallgatásokon az Egyesült Államokban született, palesztin származású Hasan azt mondta: azért lövöldözött a támaszponton, hogy megóvja a muszlimokat és az afganisztáni tálib lázadókat az amerikai hadsereg támadásaitól. A tárgyalást vezető bíró viszont megtiltotta neki, hogy ezzel érveljen az esküdtek előtt.

A Fort Hood-i támaszpont az egyik legnagyobb gyűjtőközpontja az Afganisztánba induló amerikai katonáknak.  

Richard Rosen nyugalmazott ezredes, jogászprofesszor úgy vélte: a Hasan elleni bizonyítékok annyira egyértelműek, hogy biztosan elítélik a férfit.

A Fort Hood-i lövöldözés után súlyos bírálatok érték az amerikai hadsereg felső vezetőit amiatt, hogy a szakemberek nem vették észre az intő jeleket Hasan viselkedésével kapcsolatban. Az FBI szerint a pszichiáter levelezett Anvar al-Avlaki radikális imámmal, akit végül az amerikaiak egy dróncsapásban öltek meg 2011 szeptemberében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!