szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Műholdas felvételekből ítélve Észak-Korea a duplájára növeli urándúsító üzemét a jongbjoni atomlétesítményben - közölte szerdán egy amerikai székhelyű intézet, amely nyomon követi Phenjan atomprogramját.

A washingtoni Institute for Science and International Security (ISIS) jelentése szerint a július 28-án készített  felvételekből arra lehet következtetni, hogy a jongbjoni atomlétesítményben folyó munkálatok során "gyakorlatilag a duplájára" növelik az urándúsító csarnok méretét, ami lehetővé teszi, hogy megkétszerezzék az ott üzemelő urándúsító centrifugák számát.

Az ISIS helyi idő szerint szerdán hozza nyilvánosságra az erről szóló jelentését, de az AP hírügynökség közvetlenül a publikálás előtt betekintést kapott az anyagba.

Észak-Korea márciusban jelentette be, hogy "újjáépíti és újraindítja" minden üzemét a jongbjoni komplexumban, beleértve a bezárt plutóniumreaktort és az urándúsító üzemet, és azokat áramtermelésre és katonai célokra egyaránt használni fogják.

Phenjan nem rejtette véka alá, hogy ezzel "minőségileg és mennyiségileg" is meg akarja erősíteni atomarzenálját, de szükség van erre a lépésre a súlyos áramhiány miatt is.

Phenjan három évvel ezelőtt fedte fel, hogy urándúsítást folytat, s az akkori tájékoztatás szerint Jongbjonban kétezer centrifuga működött. Becslések szerint ennyivel Észak-Korea évente két atombombát tudna előállítani, ha atomtöltethez szükséges dúsítású urániumot termelne velük. Négyezer centrifugával évente elvileg már négy atombombát tudna készíteni. Az ISIS azonban úgy gondolja, hogy az urándúsító üzemben előállított hasadóanyag nagy részét valószínűleg a befejezés előtt álló könnyűvizes kísérleti atomreaktor működtetésére fogják használni, s a maradék uránium évente legfeljebb két atombomba előállításához lenne elegendő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!