szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A politikába való beavatkozással vádolta meg Károly brit herceget a hagyományosan monarchia-barát Daily Mail bulvárlap hétfőn, arra hivatkozva, hogy a trónörökös feltűnően sokat találkozik a kormány tagjaival.

A lap gyűjtése szerint a herceg 36 alkalommal találkozott miniszterekkel a három évvel ezelőtti kormányváltás óta. A találkozók többségét a trónörökös kezdeményezte, azok jórészt olyan, Károly szívéhez közel álló területeket érintettek, mint a megújuló energia, az alternatív gyógyászat, a mezőgazdaság és az építészet. A Daily Mail szerint a zárt ajtók mögött zajló egyeztetések arra utalnak, hogy Károly befolyásolni akarja a politikai döntéshozatalt.

A lap felidézte azt is, hogy a herceg 2004 és 2005 között 27 levelet küldött a kormány tagjainak, s Károly a levelek nyilvánosságra hozatalának megakadályozása érdekében nyolc éve folytat jogi harcot.

A királyi család közlése szerint trónörökösként Károly feladata, hogy tájékozódjon és kapcsolatban legyen a kabinettel, a személyes találkozók alkalmával pedig "különleges nézőpontjával és tapasztalatával" segítette a minisztereket.

A trónörökössel szemben - az uralkodóhoz hasonlóan - alapvető elvárás, hogy politikailag semleges maradjon. Károly herceg ennek dacára korábban markáns megnyilatkozásokat tett oktatási, vallási és egyéb közéleti kérdésekben is.

Károly herceg egyébként éppen arra hivatkozva próbálja megakadályozni a korábbi levelei nyilvánosságra hozatalát, hogy az aláásná politikai semlegességét. A Daily Mail szerint ugyanakkor ennek a legegyszerűbb módja az lenne, ha egyáltalán nem ártaná bele magát a politikába.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Joe Biden kisebb balesetet szenvedett

Joe Biden kisebb balesetet szenvedett

Kickstarterre vitte a magyar csapat a fejlesztést, amellyel digitális partnert kreálhatunk

Kickstarterre vitte a magyar csapat a fejlesztést, amellyel digitális partnert kreálhatunk

Kórházi ágyáról jelentkezett a horrorbalesetet túlélt F1-es pilóta

Kórházi ágyáról jelentkezett a horrorbalesetet túlélt F1-es pilóta