szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai külügyminiszter elítélte a szíriai vegyi támadást és sürgette az elkövetők felelősségre vonását, miközben egy ENSZ-különítmény még a helyszínen vizsgálja, hogy mi történt. Az USA mind közelebb kerül egy szíriai katonai beavatkozáshoz.

vegyi fegyverek szíriai bevetése tagadhatatlan és megbocsáthatatlan - jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn Washingtonban.

Az amerikai diplomácia vezetője szerint Szíriában a vegyi eszközök nagyszabású és válogatás nélküli bevetése történt, amit "erkölcsi szemérmetlenségnek" minősítette, és sürgette az elkövetők felelősségre vonását.

Kerry hangsúlyozta, hogy minden országnak ki kell állni a nemzetközi jog által tiltott vegyi fegyverek bevetése miatti igazságszolgáltatás mellett. 

A külügyminiszter szerint az eddigi információk arra utalnak, hogy "Szíriában vegyi fegyvereket alkalmaztak", és szavai szerint "tudjuk, hogy ezen vegyi fegyverek felett a felügyeletet a szíriai rezsim gyakorolja".

A szíriai gáztámadás helyszínére ma érkeztek meg az ENSZ ellenőrei, akikre rá is lőttek Damaszkuszban. A különítmény augusztus 18-án érkezett az országba, hogy egy korábbi vegyi támadás körülményeit vizsgálja. Ottlétük idején történt a durvább, több száz emberéletet követelő gáztámadás. 

Mint arról a hvg.hu összefoglaló cikkében olvashat, egyre több egyértelmű bizonyíték utal arra, hogy az elmúlt napokban a világsajtó címoldalaira került damaszkuszi vegyi támadást az Aszad-rezsim közvetlen utasítására hajtották végre. Ezzel a rezsim átlépte azt a “piros vonalat”, amit Obama elnök szabott meg az amerikai katonai beavatkozás feltételeként.

Brutális gáztámadás

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők augusztus 21-én mérgesgázt vetettek be a lázadók kezén lévő Gúta környékén és több száz ember halálát okozták, közöttük nőkét és gyerekekét.

A Szíriai Forradalom Általános Bizottsága nevű ellenzéki szervezet egy videofelvételt tett közzé a YouTube-on, hogy bizonyítsa a tömegmészárlást. A felvételen egy tábori kórházban nyújtanak elsősegélyt gyerekeknek, valamint - nyilvánvalóan légzési nehézség miatt - oxigénmaszkot helyeznek az arcukra. Ezenkívül orvosok eszméletlen, de nem vérző gyerekeket hoznak még be a táborba.

Egy dúmai sürgősségi betegellátó központban az egyik nővér közölte, hogy a Damaszkusztól keletre lévő ellátóhelyekről érkező információk összegzése alapján 213 halálos áldozat van. "Közöttük sok a nő és a gyerek. Kitágult pupillával, kihűlt végtagokkal, habzó szájjal hozták be őket. Az orvosok azt mondják, ezek az ideggáztámadás tipikus jelei" – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új finanszírozási rendszer jöhet ősztől az egyetemeken

Új finanszírozási rendszer jöhet ősztől az egyetemeken

Úgy tűnik, a kínai Sinovac vakcinája nem véd a koronavírus brazil mutációjától

Úgy tűnik, a kínai Sinovac vakcinája nem véd a koronavírus brazil mutációjától

Hatalmas nyomatékú dízelmotor a legújabb amerikai pickupban

Hatalmas nyomatékú dízelmotor a legújabb amerikai pickupban