szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Spanyolországban letartóztattak egy bankárt, akit azzal vádolnak, hogy több mint hatmilliárd dolláros befektetési veszteségeket próbált meg elfedni pénzügyi jelentések meghamisításával.

Az Egyesült Államok által hűtlen kezelés és banki csalás gyanújával körözött David Martin-Artajo Rueda egy madridi rendőrőrsön adta fel magát kedden, miután a spanyol hatóságok rátaláltak és kapcsolatba léptek vele.

A 49 éves férfit a tavalyi, londoni bálna néven elhíresült botránnyal kapcsolatban helyezték vád alá az amerikai hatóságok augusztus elején. A londoni bálna az ügyben érintett egyik kereskedő, Bruno Iksil beceneve volt, Rueda az ő főnöke volt.

A vád szerint a 2012-ig a JP Morgan amerikai pénzintézet londoni befektetési divíziójának egyik stratégiai vezetőjeként dolgozó Martin-Artajo két munkatársával összesen 6,2 milliárd dolláros kereskedési veszteséget próbált meg elfedni az általuk lebonyolított ügyletekről szóló jelentések meghamisításával.

Az ügyben a spanyol Martin-Artajo mellett két francia állampolgárt vádoltak meg, akik közül az egyiket a hatóságokkal való együttműködését követően felmentettek. A Reuters értesülései szerint a magát ártatlannak valló férfit kedden kiengedték. Ügye a spanyol felsőbíróság előtt fog folytatódni, amely arról dönt majd, hogy kiadják-e Martin-Artajót az Egyesült Államoknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kerítésnek hajtott egy összefirkált autó Angela Merkel hivatalánál

Kerítésnek hajtott egy összefirkált autó Angela Merkel hivatalánál

Az Európai Bíróság előtt a Stop Soros

Az Európai Bíróság előtt a Stop Soros

Az idei legszebb magyar szerelmes filmet nevezzük be az Oscarra

Az idei legszebb magyar szerelmes filmet nevezzük be az Oscarra