szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A távozó szakértői kormány elfogadta az első olyan átfogó cseh törvénytervezetet, amely a hajléktalanság megelőzését és a jelenséghez kapcsolódó problémák hosszú távú megoldását célozza - közölte Frantisek Konícek munkaügyi és szociális miniszter szerdán.

A tervezet a szociális lakhatás, az egészségügyi és egyéb szociális szolgáltatások lehetőségeit tartalmazza, amelyeket a kormányzatnak 2020-ig kellene bevezetnie. A miniszter azt is megerősítette, hogy az év végéig pontosítják, milyen sorrendben tervezik a különböző projektek megvalósítását.

A 10,5 millió lakosú Csehországban mintegy 30 000 ember él az utcákon, de további 100 000 embert fenyeget a hajléktalanná válás veszélye. Konícek elmondta, hogy a hatvanöt év feletti idős emberek körében fordulhat elő leginkább, hogy elveszítik otthonukat. 

Az előző, Petr Necas által vezetett jobbközép kormánykoalíció azt tervezte, hogy az év végéig terjeszti a parlament elé a szociális lakhatással kapcsolatos kormányzati elképzelést.

A jelenlegi tervezet alapján a fedél nélkül élők számára lehetővé tennék, hogy három éven keresztül az állam által fenntartott szállásokon lakjanak. Később a szociális juttatások segítségével lakást bérelhetnének, és így a továbbiakban saját lábukra állhatnának.

Emellett 2016-tól új egészségügyi létesítmények kezdenék meg működésüket, ahol például a különböző betegségekből lábadozó vagy a kórházból hazaengedett hajléktalanok teljesen felépülhetnének, de tervezik külön orvosi rendelők létrehozását is.

Az új elképzelés nem részletezte az intézkedések költségeit. Mindenesetre a tervezetet jegyző politikusok elmondták, hogy nem a központi költségvetésből, hanem európai uniós támogatásokból finanszíroznák a hajléktalanság felszámolását célzó lépéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világító cápákra bukkantak a tudósok Új-Zélandnál

Világító cápákra bukkantak a tudósok Új-Zélandnál

40-50 ezer háztartást érint, hogy a Posta júliustól nem viszi ki a napilapokat

40-50 ezer háztartást érint, hogy a Posta júliustól nem viszi ki a napilapokat

Ön mit olvas el a járványról? Tönkreteheti az éjszakai alvását

Ön mit olvas el a járványról? Tönkreteheti az éjszakai alvását