szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyiptom határozottan ellenez minden katonai beavatkozást Szíriában - jelentette ki Nabíl Fahmi egyiptomi külügyminiszter csütörtöki közleményében. A libanoni külügyminiszter is hasonlóképpen nyilatkozott.

"Egyiptom nem fog részt venni semmilyen katonai csapásban Szíria ellen, és erőteljesen ellenzi azt, annak az elvi álláspontjának megfelelően, hogy ellene van minden külföldi katonai beavatkozásnak abban az országban" - hangsúlyozta az egyiptomi diplomácia vezetője.

Fahmi ugyanakkor felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy "tegyen meg mindent a tények (a damaszkuszi rezsim általi vegyifegyver-használat) kivizsgálásáért, és hozza meg a megfelelő intézkedéseket e szörnyű bűntettel szemben". Egyben elítélte "a szíriai rezsim ténykedését saját lakosságával szemben", és szorgalmazta, hogy Genfben tartsanak értekezletet a szíriai politikai rendezés érdekében.

Adnán Manszúr libanoni külügyminiszter az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy bármilyen nemzetközi katonai akció Szíria ellen "súlyosan fenyegetné" a térség, főként Libanon biztonságát és stabilitását. Az ENSZ BT jóváhagyása nélküli büntető csapásokat Libanon "közvetlen agressziónak" tekintené.

Manszúr arra is figyelmeztetett, hogy egy Szíria elleni katonai csapás még inkább fokozná a már amúgy is nagy feszültséget az országban, és drámaian növelné a szíriai menekültek számát Libanonban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!