szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Politikai menedéket kért Franciaországban az orosz államfőt és kormányfőt női fehérneműben ábrázoló orosz festő. Ezt maga Konsztantyin Altunyin közölte csütörtökön.

A 45 éves művész attól tart, hogy Oroszországban eljárást indítanak ellene, holott ő - mint mondta - azt hitte, hogy az orosz vezetőknek van humorérzékük. Altunyin amint megtudta, hogy a rendőrség elvitte a képeket, azonnal repülőjegyet vásárolt, és elhagyta Oroszországot. Felesége és kétéves kislánya Szentpéterváron maradt. Az asszony egy orosz internetes közösségi oldalon kért segítséget férje párizsi tartózkodásához.

A festő 2011 szeptemberében határozta el, hogy elkészíti Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev karikatúráját, amikor a két vezető orosz politikus bejelentette, hogy helyet cserélnek. Medvegyev államfő, Putyin kormányfő volt akkor, és ezeken a posztokon 2012-ben váltották egymást. "Ez egy teljesen ártatlan irónia. Jó móka volt, egy klasszikus témát használtam fel" (két nőt, aki egymást fésüli) - magyarázta Altunyin. 

©

A rendőrség több orosz politikus portréját is lefoglalta hétfőn egy razzia során Szentpéterváron, a Hatalom múzeuma nevű művészeti galéria kiállításáról Vitalij Milonov, az orosz nagyváros közgyűlési képviselőjének feljelentése alapján. A politikus szerint az Uralkodók című kiállításon közszemlére tett képek pornográfok és törvénybe ütközően megsértették a hatalom képviselőit. 

Az egyik portrén maga Milonov karikatúrája is látható szivárványszínű zászló előtt. A politikus országszerte ismertté vált a homoszexualitás elleni kampányáról. Ő kezdeményezte a szentpétervári törvényhozásban annak a jogszabálynak az elfogadását, amely megtiltja és bünteti a homoszexualitás propagandáját a kiskorúak körében. Azóta országos szinten is elfogadtak egy ilyen jogszabályt az orosz parlamentben. 

Az Uralkodók című kiállítást bezárták a Nyevszkij proszpekten lévő galériában, és a rendőrség vizsgálatot indított. Oroszországban akár egy év börtönnel is büntethetik a hatalmon lévők megsértését.

Szentpéterváron rendezik szeptember 5-6-án a G20-ak csúcstalálkozóját. Az Uralkodók kiállítás is a világ állam- és kormányfőinek érkezése alkalmából nyílt a sajtó szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még Trump igazságügyi minisztere szerint sem történt tömeges csalás az elnökválasztáson

Még Trump igazságügyi minisztere szerint sem történt tömeges csalás az elnökválasztáson

Botka a Barcelona elleni vereségről: Azt éreztük, extrát tudunk nyújtani, de sajnos nagyon hamar eldőlt, hogy nem

Botka a Barcelona elleni vereségről: Azt éreztük, extrát tudunk nyújtani, de sajnos nagyon hamar eldőlt, hogy nem

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról