szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Silvio Berlusconi tervelte ki azt az adócsalást, amelyet Fininvest nevű cége követett el – derül ki az olasz semmitőszék csütörtökön közzétett indoklásából, amelyet a volt miniszterelnök ügyében négy héttel ezelőtt hozott ítélethez csatoltak. Az indoklással kívánják cáfolni Berlusconi azon vádjait, amelyek szerint politikailag motivált lejárató kampányban ítélték négy éves börtönre.

A 208 oldalas jelentésben a bíróság augusztus elsejei ítéletének hátterét magyarázzák. Azt írják, hogy Berlusconi "közvetlenül felelős" a Fininvest által "az olasz adók elkerülése céljával" működtetett rendszer "kiterveléséért, kialakításáért és fejlesztéséért".

A négy héttel ezelőtti ítélet belpolitikai válsággal fenyeget Olaszországban. Egy tavaly elfogadott korrupcióellenes törvény értelmében nem lehet az olasz parlament tagja olyan személy, akit két évnél hosszabb szabadságvesztésre ítéltek. Emiatt a mostani ítélet Berlusconi politikai karrierjének végét jelentheti.

Ugyanakkor a Berlusconi által vezetett jobbközép Szabadság Népe párt közölte: ha a politikust megfosztják parlamenti mandátumától, akkor a párt kilép a balközép Demokrata Párttal alkotott, amúgy is ingatag kormánykoalícióból.

Az olasz szenátus a tervek szerint szeptember 9-én szavaz Berlusconi mandátumáról.

Berlusconi korábban azt állította, hogy a semmitőszék döntése jogtalan, és baloldali bírák politikai bosszújának eredménye. Erre hivatkozva az olasz alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához akar fordulni az ítélet és parlamenti mentelmi jogának megszüntetése miatt.

Ügyvédjei és pártja azzal is érvelt, hogy a tavaly hatályba lépett korrupcióellenes törvényt nem lehet a Berlusconinak felrótt tíz évvel korábbi adócsalásra alkalmazni. Berlusconi emellett szerdán levélben fordult az olasz parlament mentelmi bizottságához, és szenátusi mandátuma megszüntetésének felfüggesztését kérte az alkotmánybíróság erre vonatkozó döntéséig.

Az alkotmánybírósági eljárás éveket is igénybe vehet, Berlusconi bírálói szerint a politikus csak időt akar nyerni a fellebbezéssel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!