szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ENSZ Szíriában tartózkodó vegyifegyver-ellenőreinek már a kezükben lehetnek az első vizsgálati eredmények az arab országban elkövetett feltételezett gáztámadás helyszínén gyűjtött mintákból - mondták el az ellenőrök munkáját jól ismerő szakértők.

A 20 fős ellenőri csapat - amelynek tagja többek között a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) több szakembere és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) három munkatársa - hétfő óta gyűjt mintákat Szíriában, az augusztus 21-én Damaszkusz peremén végrehajtott állítólagos vegyifegyver-támadás helyszínén. Az ellenőrök a tervek szerint szombaton utaznak el az arab országból.

A munkafolyamatot ismerő szakértők szerint az összegyűjtött mintákat már biztosan tesztelték szarin gázra, mustárgázra és más mérgező anyagokra. Az elsődleges vizsgálatokat biztosan elvégezték már a damaszkuszi szállodában - mondta Dieter Rothbachere vegyifegyver-szakértő, aki oktatója volt a szíriai ENSZ-ellenőrök közül többeknek.

Az ENSZ-ellenőrök a svéd Ake Sellström vezetésével hat fehér, jól látható ENSZ-felirattal ellátott Toyota Land Cruiser terepjáróból álló konvojban közlekedtek Szíriában. Az első nap rálőttek az egyik kocsira, de senki sem sérült meg. A világszervezet szakértői Damaszkusz központjából átmentek a front túloldalára, a felkelők által ellenőrzött területre. Itt párokra oszlottak, és úgy vizsgálódtak: egy szakértő kikérdezte az áldozatokat, vér-, haj- és vizeletmintát szedett össze a kórházakban, miközben a másik a talajból, bútorokból és ruhákból gyűjtött mintákat. 

Odaadtuk nekik olyan csirkék tetemét, amelyek a gáztámadásban pusztultak el - mondta Abu Akram, egy helyi orvos. Egy helyen, ahol beszámolók szerint rakéta csapódott be, az ellenőrök vegyvédelmi ruhában, az arcukon gázmaszkkal járkáltak. A kezükben mérőeszköz volt, lábbelijüket különleges érzékelőpapírral vonták be, amely elszíneződik, ha mérgező anyaggal kerül kapcsolatba.

A Szíriában elvégzett elsődleges vizsgálatok után a minták részletes elemzését a világ 17 országában működő 22 OPCW-laboratórium egyikében fogják elvégezni. A mintákat optikai szálas, egyedi azonosítóval ellátott pecséttel lezárt tárolókban viszik a laboratóriumokba. A vizsgálatot legalább két helyen végzik el párhuzamosan.

A vegyifegyver-szakértőik pénteki helyszíni vizsgálatairól ellentmondásos hírek érkeztek: miközben az AP amerikai hírügynökség azt jelentette, hogy elhalasztották a pénteki ellenőrzés megkezdését, más hírügynökségek szerint a szakértők elindultak az utolsó vizsgálatok helyszínére. Az AP szerint az ENSZ-ellenőrök konvoja pénteken reggel elhagyta a Damaszkusz belvárosában fekvő szállodát, de percekkel később visszafordult. Nem világos, hogy miért fordultak vissza a szakértők. A Reuters brit és az AFP francia hírügynökség viszont csak az elindulásról számolt be, s hogy ezen a napon a kormányzat által ellenőrzött területen végeznek ellenőrzést. 

Az ENSZ csütörtökön közölte, hogy a vegyifegyver-ellenőrök pénteken fejezik be vizsgálatukat az augusztus 21-én Damaszkusz közelében történt gáztámadással kapcsolatban, amelyben több mint háromszázan vesztették életüket. Az ellenőrök a vizsgálat befejezését követő nap hagyják el Szíriát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az idősszervezet nem idősávot kér a kormánytól, hanem két másik dolgot

Az idősszervezet nem idősávot kér a kormánytól, hanem két másik dolgot

"Nem kell tízezreket költeni" - Vérbeli gamert kérdeztünk a kedvenc mobilos játékairól

"Nem kell tízezreket költeni" - Vérbeli gamert kérdeztünk a kedvenc mobilos játékairól

Egyelőre mégsem felügyelheti Lázár János a szabadkígyósi kastélyt

Egyelőre mégsem felügyelheti Lázár János a szabadkígyósi kastélyt