szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyújtóbombát dobtak le repülőgépről egy észak-szíriai iskola játszóterére, a támadásban több mint tíz gyerek halt meg, és sokan égési sérüléseket szenvedtek – jelentette a helyszínről a BBC forgatócsoportja, amely sokkoló felvételt készített a bombatámadás utáni zűrzavarról. A hírről a Guardian című brit lap számolt be a honlapján pénteken.

A BBC Panorama című műsorának forgatócsoportja szerint szemtanúk arról számoltak be, hogy egy vadászgép többször elrepült az iskola felett, mintha célpontot keresne, mielőtt ledobta a bombát. Ekkor már vége volt az oktatásnak, ezért gyerekek sokasága tartózkodott az iskolaudvaron a becsapódás idején.

A robbanás után készült sokkoló felvételen égési sérüléseket szenvedett felnőttek és fájdalomtól remegő gyerekek, valamint egy kórház padlóján fekvő áldozatok láthatók. Leégett róluk a ruhájuk, a sérültek többségénél testfelületük több mint a fele megégett, ezért a BBC szerint a túlélési esélyeik is legfeljebb ötven százalékosak. 

A BBC szerint az áldozatokon nemigen vannak repeszek okozta vérző sebek, és a felvételeken is jól látható a testükhöz tapadt fehér anyag, ami a BBC szerint arra utal, hogy a becsapódott robbanószerkezet a gyújtóbombák alapanyagául szolgáló napalmot vagy termitet tartalmazott. A sérülteket kezelő brit orvos is azt a gyanút fogalmazta meg, hogy napalmbombát vagy ahhoz hasonló robbanószerkezetet dobtak az iskolaudvarra, de megjegyezte, hogy ilyen káoszban nehéz megmondani, mi történik.

A felvételen egy szemtanú kétségbeesésében az ENSZ-t korholja, amiért a polgárháború borzalmai közepette békeüzeneteket küldözget Szíriának. "Miféle békére szólítanak maguk? Hát nem látják ezt, nem látják ezt? Mit akarnak látni? Egyszerűen emberek vagyunk, és élni szeretnénk. Jogunkban van élni" - mondja jajveszékelve a férfi.

A napalmot és termitet elsősorban emberi élet kioltására használt bombákban használnak, mivel robbanáskor alapanyaguk szétszóródik, rátapad a környező anyagokra, és égés közben elvonja a környezetből az oxigént. A napalm súlyos égési sérüléseket okozhat a bőrön és a testen, fulladáshoz, eszméletvesztéshez és halálhoz vezethet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!