szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Németországban a lakosság többsége mellett valamennyi parlamenti párt is elutasítja az esetleges katonai beavatkozást Szíriában.

A német kormány szerint a Damaszkusz térségében elkövetett állítólagos vegyi támadás a nemzetközi jog megsértését jelenti, amit nem lehet annyiban hagyni. Ugyanakkor Guido Westerwelle külügyminiszter pénteki azt nyilatkozta: a kormányhoz nem érkezett felkérés a részvételre egy esetleges intervencióhoz. Berlin a katonai akció helyett azt szorgalmazza, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai  állapodjanak meg a súlyos jogsértésre adandó válaszról – mondta a liberális FDP politikusa.

Angela Merkel kancellár, a konzervatív CDU elnöke a napokban konzultált a brit kormányfővel és a francia, az orosz és az amerikai elnökkel. A német kormány közleményei szerint a kancellár valamennyi telefonbeszélgetésben hangsúlyozta, hogy a damaszkuszi rezsimnek tulajdonított gáztámadás egy határ átlépését, új minőséget jelent a szíriai konfliktusban, de a helyzetet politikai, diplomáciai eszközökkel kell rendezni, lehetőleg az ENSZ keretein belül.

A konzervatív-liberális koalíció baloldali ellenzéke is elutasítja a beavatkozást, és tárgyalásokat sürget. A legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokrata párt kancellárjelöltje, Peer Steinbrück pénteken Berlinben azt mondta: a világ legnagyobb gazdaságait összefogó G20-as csoport jövő heti, szentpétervári csúcstalálkozóján meg kell alakítani egy négytagú tárgyalócsoportot az Egyesült Államok, Oroszország és az Arab Liga elnökének, valamint az ENSZ főtitkárának részvételével, és ennek a csoportnak azonnal tárgyalásokat kell kezdeményeznie a szíriai konfliktus résztvevőivel egy 72 órás fegyverszünet elrendeléséről.

A Zöldek parlamenti frakcióvezetője, Jürgen Trittin a Deutschlandfunk óva intett attól, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan, BT-felhatalmazás nélkül mérjen csapást Szíriára.

A parlamenti ellenzék harmadik pártja, a reformkommunista, pacifista Baloldal mindig minden katonai akciót ellenez, így a szíriai intervenció gondolatát is elutasítja.

Németországban az emberek többsége elutasítja a katonai beavatkozást. Egy csütörtökön ismertetett felmérés szerint a lakosság 58 százaléka ellenzi, 33 százaléka pedig támogatja, hogy a Nyugat fegyveres akcióval reagáljon a vegyifegyver-támadásra. A németek 55 százaléka azt is ellenzi, hogy Németország pénzzel vagy más egyéb módon támogasson egy amerikai vezetésű esetleges katonai akciót. Az amerikai beavatkozást 41 százalék üdvözölné, míg 4 százalék nem tud állást foglalni a kérdésben.

Nagy-Britanniában csütörtök este utasította el a parlament a szíriai katonai beavatkozás támogatását. A brit képviselők órákig tartó vita után 285-272 arányban szavaztak a katonai műveletet támogató javaslat ellen. A parlament véleményét ebben a témában nem kötelező figyelembe venni, ugyanakkor David Cameron miniszterelnök a szavazás után azt mondta, hogy tiszteletben tartja a képviselők döntését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szörnyű véget érhet a legnagyobb jéghegyének útja

Szörnyű véget érhet a legnagyobb jéghegyének útja

Így lehet könnyebbé és biztonságosabbá tenni a nővérek munkáját

Így lehet könnyebbé és biztonságosabbá tenni a nővérek munkáját

Kinyitotta a prostituált az ajtót, nekiesett késsel a vendég Budapesten

Kinyitotta a prostituált az ajtót, nekiesett késsel a vendég Budapesten