szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szír külügyminisztérium hazugnak és alaptalannak nevezte pénteken John Kerry amerikai külügyminiszter kijelentéseit a vegyi fegyverek bevetésével kapcsolatban.

Késő este kiadott közleményében a közelmúltbeli állítólagos gáztámadásért felelőssé tett Bassár el-Aszad rezsimjének külügyi tárcája úgy vélte, Kerry vádaskodása "elkeseredett kísérlet" volt arra, hogy igazoljon egy amerikai katonai csapást Szíria ellen. 

Az amerikai miniszter egyebek között azt mondta: országának hírszerzése "nagyon bizonyos" abban, hogy az augusztus 21-i támadást, amelynek 1429 halálos áldozata - köztük 426 gyerek - volt, a szíriai kormányerők követték el. Kerry ezt emberiesség elleni bűncselekménynek nevezte. A közlemény szerint "régi történetekről van szó, amelyeket terroristák terjesztenek... és amelyek hazugságokból, kitalációkból és minden elemében összetákolt mesékből állnak". 

Damaszkusz csodálkozását fejezte ki, hogy "egy szuperhatalom ilyen naiv módon csapja be közvéleményét, nem létező bizonyítékokra támaszkodva". A közlemény arra emlékeztette Kerryt, hogy "Szíria elsőként javasolta az ENSZ Biztonsági Tanácsának olyan határozat elfogadását, amely a Közel-Keleten felszámolná a tömegpusztító fegyvereket, de az Egyesült Államok ezt elutasította".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!