szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tárgyalásokat ajánlott a törvényes rendszer ellen harcoló táliboknak az afgán kormány.

Afganisztán kormánya kész tárgyalásokat kezdeni a tálibok képviselőivel a több éve tartó konfliktus békés rendezéséről Kabulban vagy Törökországban, illetve Szaúd-Arábiában - szögezte le az a hétfőn ismertté vált közlemény, amelyet a külügyminisztériumban előző este tartott tanácskozás után hoztak nyilvánosságra.

A minisztérium képviselője hangsúlyozta, hogy a javaslat célja a tárgyalásos rendezési folyamat felgyorsítása. A tárgyalások helyszínéül a kormány a fővárost, Kabult javasolta. Ugyanakkor közölte, hogy amennyiben a tálibok nem hajlandók Kabulba utazni, a találkozót megrendezhetik egy muzulmán országban, mindenekelőtt Törökországban vagy Szaúd-Arábiában. Ez utóbbi esetben a tárgyalások céljából a tálibok irodát nyithatnának ezen országok egyikében - fogalmazott a külügyminisztérium.

Az afgán kormány felszólította a szomszédos Pakisztánt is, hogy támogassa a tárgyalásos rendezést. A külügyminisztérium emlékeztetett arra, hogy Hamid Karzai elnök a közelmúltban Iszlámábádban ígéretet tett az együttműködésre.

Kabul hónapokkal ezelőtt - amerikai közvetítéssel - már kísérletet tett a tálibokkal való kapcsolatfelvételre. A tálibok akkor irodát is nyitottak a katari fővárosban, Dohában, a tárgyalások azonban nem kezdődtek meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét

Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét

A bajorok megoldották: itt az autós karácsonyi vásár

A bajorok megoldották: itt az autós karácsonyi vásár

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak