szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német hírszerzésnek (BND) sikerült elcsípnie egy olyan, a szíriai vegyifegyver-támadásra vonatkozó információt, amely Bassár el-Aszad elnök felelősségét valószínűsíti – jelentette hétfőn a Spiegel Online.

A német hírportál beszámolója szerint Gerhard Schindler, a BND elnöke hétfőn a Bundestag (a parlament alsóháza) néhány kiválasztott képviselőjével tartott titkos ülésen arról számolt be, hogy az augusztus 21-i Damaszkusz melletti ideggáztámadás után lehallgatták a libanoni síita Hezbollah milícia egyik magas rangú képviselőjének az iráni nagykövetséggel folytatott telefonbeszélgetését.

Ebben az Aszad elnököt katonailag támogató Hezbollah tisztségviselője állítólag említést tett arról, hogy a mérgező anyagokkal végrehajtandó támadás parancsa a Bassár el-Aszadhoz hű erőktől érkezett.

A Hezbollah embere azt is megjegyezte, hogy a szíriai elnök idegei valószínűleg felmondták a szolgálatot, hiszen ezzel a paranccsal hatalmas hibát követett el.

Gerhard Schindler minderről azt mondta a megbeszélés résztvevőinek, hogy bár egyértelmű bizonyíték nem áll rendelkezésükre, a BND által elvégzett alapos valószínűségelemzés alapján a szíriai kormányerők hajthatták végre az ideggáz-támadást.

A hírportál szerint mindez arra utal, hogy végső szakaszukba érkeztek a főváros birtoklásáért vívott harcok. A BND szóvivője nem volt hajlandó kommentálni a Spiegel Online értesülését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!