szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 4000 éves arany és bronz ékszerekből és szerszámokból álló kincset talált kutyasétáltatás közben egy cseh férfi. Régészek szakvéleménye szerint rendkívül értékes leletről van szó, Csehország területén mindössze négy ilyen régi kincset találtak eddig. A szakértők által feldolgozott leletet a közeljövőben az észak-csehországi Teplice város múzeumában állítják ki.

A bronz szekercékből, ékszerekből és arany hajcsatokból álló kincsre a Litomerice közelében fekvő Libochovany falu határában, az Elba folyó mellett egy turisták által gyakran látogatott völgyben május elsejei sétája alkalmával lelt rá egy kutyájával kiránduló férfi. A terepszemle után megállapították, hogy a kincset valószínűleg vaddisznók túrhatták ki a földből.

A férfi szerint az ékszerek szabadon hevertek a gyalogút közelében. Mindent összeszedett, amit talált, majd azonnal felhívta a teplicei múzeumot. "Nem mert otthagyni semmit, mert attól tartott, hogy elveszhet" – mondta Radek Spála, a regionális hivatal kulturális osztályának vezetője újságíróknak. Másnap reggel a régészek is megérkeztek, és átkutatták a terepet. Néhány további tárgyat és kerámiatöredékeket találtak. 

Véleményük szerint az ékszerek valószínűleg egy nagyobb kerámia tálban voltak, amelynek azonban csak néhány darabját találták meg. "Rendkívüli leletről van szó. Nálunk mindössze a negyedik olyan lelet, amely a régióban 4000 év előtt létező kultúrát szemlélteti. A korábbi három leletből kettőnek nyoma veszett" - magyarázta Jindrich Steff régész. Úgy véli, több hasonló lelet is lehetett Csehországban, de azokat megtalálóik nem jelentették be soha.

A hatályos törvény szerint a becsületes megtalálónak pénzjutalom jár. Ebben az esetben ez több tízezer korona. A jutalom értéke a lelet anyagi értékének tíz százaléka. 

Szintén a hatályos törvény és a lelet helye alapján a kincs később nagy valószínűséggel a litomericei múzeumba kerül. Most azért állítják ki Teplicében, mert a helyi múzeumnak nagy archeológiai részlege van, és a leletet a tepliceiek dolgozták fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az elmúlt 30 évben Joe Biden az első amerikai elnök, aki a csendes generáció tagja

Az elmúlt 30 évben Joe Biden az első amerikai elnök, aki a csendes generáció tagja

Egy halott, 17 sérült egy buszbalesetben Gödöllőnél

Egy halott, 17 sérült egy buszbalesetben Gödöllőnél

Üzleti tranzakciók: ezekre kell minden vállalkozónak figyelnie

Üzleti tranzakciók: ezekre kell minden vállalkozónak figyelnie