szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Barack Obama amerikai elnök segítségét kéri Raoul Wallenberg családja, hogy kiderüljön végre, mi történt az 1945-ben eltűnt svéd diplomatával.

A második világháború végén a szovjet hadsereg által letartóztatott Wallenberg unokahúga, Marie Depuy kedden elmondta, hogy családja a szerdai stockholmi holokauszt-megemlékezésen fogja átadni a kérésüket tartalmazó levelet a Svédországba látogató Obamának.

Ebben Wallenberg féltestvére, Nina Lagergren, valamint másik féltestvérének özvegye, Matilda von Dardel azt javasolja, hogy amerikai diplomaták „közvetlenül, hivatalos megbeszéléseken” érdeklődjenek az orosz hatóságoknál, mi is történt egykor a svéd diplomatával.

Wallenberg 1944-ben Svédország budapesti nagykövetségén dolgozott titkárként, egyben az amerikai Háborús Menekültek Bizottságának teljesített titkos megbízatást. Ennek keretén belül legalább 20 ezer zsidó életét mentette meg azzal, hogy svéd úti okmányokkal látta el őket, vagy egyéb módon menedéket biztosított nekik. Állítólag Wallenberg beszélte le a német tiszteket a budapesti zsidó gettó mintegy 70 ezer lakójának a lemészárlásáról is.

A svéd diplomata 1945-ben tűnt el Budapesten, miután a bevonuló szovjet hadsereg fogságába esett. A szovjetek kezdetben tagadták, hogy Wallenberg náluk van, majd azt állították, hogy 1947. július 17-én egy szívinfarktus következtében börtönben elhunyt.

„Itt az ideje, hogy a világ végre megtudja, mi történt vele” – írja levelében a család. „Ezzel méltó módon tiszteleghetnének mindazok előtt, akik nap mint nap kockára teszik életüket a szabadságjogok védelme érdekében, illetve a több millió áldozat emléke előtt, akiket minden erőfeszítés ellenére sem sikerült megmenteni.”

A hidegháború alatt számtalan bírálat érte a svéd kormányt, mivel nem kérte elég nyomatékosan Wallenberg sorsának tisztázását a szovjetektől. Depuy szerint ugyanakkor az Egyesült Államok is „sokkal többet tehetett volna” az ügy érdekében.

Obama kétnapos látogatáson vesz részt Svédországban, ahonnan egy nemzetközi csúcstalálkozóra utazik Szentpétervárra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!